Írd be, mit keresel:

3 dolog, ami miatt (NE) egyetek halat!

Heti kétszer. Ennyi lenne az ideális halfogyasztás, ha hallgatunk a dietetikusokra és a táplálkozási szakértőkre. Hallgassunk is rájuk nyugodtan, ha az útmutatásuk nem ellenkezik az elveinkkel. A halfogyasztást ugyanis számtalan tényező befolyásolhatja, és nem csak azért mondhatunk nemet az uszonyosokra, mert nem szeretjük az ízüket.

Cookta - 2017.06.30.
3 dolog, ami miatt (NE) egyetek halat!

Nem mindegy ugyanis, milyen halat eszünk, azt mikor halászták, honnan származik, milyen formában készítjük el, és a hal fajtája is fontos lehet, ha döntést kell hoznunk arról, rákerüljön-e a tányérunkra. Mengyán Eszter, társoldalunk, a Vous.hu főszerkesztője összegyűjtött három érvet a halfogyasztás mellett és hármat ellene. Nektek csak annyi a dolgotok, hogy mérlegeljetek, és ez alapján döntsetek: hol, mikor, milyen halat esztek.

Ellene: A modern halászat egyszerű kizsákmányolás

A Felelős Gasztrohős Alapítvány 2016-ban külön kampányt indított azért, hogy a tengeri halak helyett a hazai, édesvízi halakra is felfigyeljünk. Ha a kosaratokban gyakran landol kékúszójú tonhal vagy garnéla, akkor azt is tudnotok kell, hogy ezek lassan veszélyeztetett fajoknak számítanak. Ha pedig egy halfajta valamiért (leginkább miattunk) eltűnik, az egész rendszer borul, és akár további fajokat is magával húzhat a kipusztulás irányába.

És persze, persze, egy-egy faj kipusztulása természetes is lehet, de a legnagyobb baj most az ember, azaz mi vagyunk. Mi ugyanis túlhalásszuk a tengereket és óceánokat, azaz többet halászunk ki annál, mint amennyivel a halak pótolni tudják a kieső mennyiséget. Egyszerűen: nem szaporodnak olyan gyorsan, amekkora mennyiségre nekünk szükségünk van. Ma 1,2 milliárd földlakó első számú fehérjeforrása a hal.

Azt gondoljátok, hogy akkor talán jó is, hogy nem esztek annyira sokat belőle. (Mi, magyarok egy főre eső halfogyasztásban egészen el vagyunk maradva az európai átlagtól, jellemzően csak karácsonykor eszünk halat.) Ha viszont esztek, akkor sem feltétlenül gondoltok bele abba, hogy magyarként is a szusira voksoltok, amelybe a legtöbbször csendes-óceáni kékúszójú tonhal kerül, vagy a főként vietnámi haltelepekről származó pangasiust veszitek az élelmiszerboltban. Sőt, lehet, hogy nem is tudtátok, de a Balaton partján vagy a Római-parton kapható hekk is Dél-Amerikából vagy Afrikából érkezik hozzánk.

Mellette: Válasszatok helyi halakat

Miért kellene több ezer kilométert utaznia az ételnek, ami az asztalotokra kerül? Ha szeretnétek halat enni, sokat segíthettek azzal, ha egy időre elfelejtitek a tengeri halakat. (Én úgy vagyok ezzel, ha egy ember tesz valamit a környezetért, akkor az is számít, szóval ha tengerihalmentes életmódba kezdtek, akkor igenis sokat tettetek.)

Érdemes helyettük hazai halakat választanotok. Ezek a következők:

  • szürke harcsa,
  • amúr,
  • pisztráng,
  • busa,
  • hazai tenyésztésű afrikai harcsa,
  • ponty.

A hazaival nemcsak a tengereknek tesztek jót, hanem a környezetnek és a hazai halászattal foglalkozó embereknek is. Könnyebb utánajárni a halgazdaságoknál az információknak, könnyebb velük felvenni a kapcsolatot is, ha kérdésetek van. A halászat itthon is munkahelyeket teremt, erre is érdemes gondolni, amikor vásároltok.

További fontos érvek és ellenérvek itt >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.