Nincs annál bosszantóbb, mint amikor egy forró nyári estén koccintani szeretnénk egy pohárka könnyű rozéval, fehérborral vagy pezsgővel, de az ital nem elég hideg... A hűtő, de még a fagyasztó is lassan hűt, de van egy frappáns módszer, amivel percek alatt bármilyen italt lehűthetünk.
Akár a vendégek érkeznek a kerti partira egy üveg illatos borkülönlegességgel, akár hazafelé hirtelen felindulásból veszünk egy palack habzóbort, jó tudni, hogy a hűtőbe téve óránként csak 1-2 fokot csökken az ital hőmérséklete. Márpedig a fehérbor és a rozé 9-12, a habzóbor és pezsgő 7-8 C-fokon a legfinomabb. A fizika csodás törvényeit kihasználva viszont trükközhetünk egy kicsit a hűtéssel, és pár perc alatt elérhetjük a kívánt hőfokot…
Nincs más dolgunk, mint egy edénybe hideg vizet engedni, ebbe 2 marék jeget és 1 marék sót dobni, majd beletenni az üveget, lehetőleg úgy, hogy a jeges-sós víz ellepje. A só ugye megolvasztja a jeget, de a halmazállapotváltozáshoz energiára van szüksége, vagyis hőt von el a környezetéből, tehát a mi hűtendő itókánktól, és csudás módon mindezt egészen gyorsan – 3-4 perc alatt!
Természetesen a technikát nemcsak alkoholos italokhoz, hanem limonádéknál, gyümölcsleveknél is bevethetjük – bár itt a jégkocka is működik…