A muszakához engem egy vicces emlék fűz, ami miatt évekig eszembe se jutott csinálni. Mikor próbálgattam a szárnyaimat, kaptam egy újságból fénymásolt muszakareceptet. Szép, mutatós volt, kicsit ugyan sokféle alapanyaggal, de nem nagy mennyiség kellett belőlük. Egyszer, mikor (azt hittem) sok időm volt, nekiálltam.
Hát ebéd nem lett belőle, mivel mire minden alapanyagot előkészítettem, minden szószt megfőztem, eltelt pár óra… Ráadásul rétegezéskor csak nem akartak elfogyni az összetevők, az én kis konyhaszekrénykémben meg már nem volt nagyobb tál… Végül 3 különböző edényben lett megsütve, természetesen a sütőben mindenhol rásült besamel és különböző kifröcsögött anyagok voltak. Az íze tuti volt, nagyon szerettem… meg az összes szomszéd és közeli rokon is, mivel velük etettem meg a másik két tálat.
Azóta inkább hanyagoltam, míg múltkor a maradék bolognai raguval kezdeni akartam valamit. Így az eredeti recepthez képest kimaradt a krumpli és a fehér mártás, lett viszont sok sajt, és még időt is spóroltam. 🙂
Muszaka light
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítés: A padlizsánt és a cukkinit félcentis karikákra vágjuk, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, megcsorgatjuk kevés olívaolajjal. Egy teflonserpenyőben a zöldségek mindkét oldalát pár perc alatt elősütjük. Papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, először egy sor padlizsán, aztán cukkini jön, majd a paradicsomot is felkarikázzuk, és egy sort ebből is a tálba teszünk. Elsimítjuk rajtuk a bolognai ragut, majd megszórjuk a sajt harmadával. Erre jön egy újabb sor padlizsán, majd cukkini, végül paradicsom, ezen pedig elosztjuk a maradék sajtot.
200 fokos sütőbe toljuk 20-25 percre, míg a sajt itt-ott meg nem barnul. Felszeletelve tálaljuk.