Írd be, mit keresel:

Édesen, de cukor nélkül – csak természetesen

A cukorral nem az a baj, hogy használjuk, hanem az, hogy mennyit használunk belőle – és általában sokan sajnos nagyon sokat. Nagyon kevesen gondolnak bele abba, hogy mennyi rejtett cukor kerül a szervezetbe, miközben lehet, hogy a kávét vagy a teát épp cukor nélkül fogyasztják... 

Cookta - 2017.07.06.
Édesen, de cukor nélkül – csak természetesen

Az egészségesnek gondolt müzliszeletek, reggelizőpelyhek, gyümölcsös joghurtok, a különféle gyümölcslevek és szénsavas italok rengeteg cukrot tartalmaznak, feleslegesen, de még a húskészítményekben, készen vásárolható salátaöntetekben is megtalálható a cukor. Az édes ízről persze nem kell lemondani, de aki a tudatosabb és egészségesebb életmód híve, az kereshet természetes alternatívákat is. Mi a kémiai úton előállított édesítőkről mindenkit lebeszélünk, mert van helyettük természetes is.

Méz

Kalóriában nem sokkal tér el a cukortól, viszont tápértékben nagyon is. Főleg gyümölcscukrot tartalmaz, ami a szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, és csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon. Könnyen felszívódó édesítő, ami ráadásul rengeteg ásványi anyagot, vitamint és enzimet tartalmaz, mértékkel nyugodtan gyógyszernek is tekinthetjük.

Stevia, sztívia, sztévia

Egy csodás kis növény a stevia, a zöld leveleket nyersen megrágcsálva is elképedhetünk az édességén, ami ráadásul kalóriamentes. A levelekből kivont édes anyag szilárd és folyékony formában is beszerezhető, nem olcsó, viszont nagyon kevés elég belőle, így mégis kiadós és természetes alternatíva édességeinkhez.

Juharszirup

A juharszirupot a tavasszal feléledő juharfa beinduló keringéséből nyerik, kanadai-amerikai kedvenc, egy édes, sűrű, a mézhez hasonló szirup, ami tele van éltető vitaminokkal és nyomelemekkel. Csak 100%-os juharszirupot érdemes vásárolni, nézzük meg alaposan a címkét a kiválasztáskor, mert sokszor karamellizált cukorral dúsítják  – egyébként bioboltban, drogériában, nagyobb élelmiszerboltban kapható. Tápláló és természetes, nem kalóriaszegény, viszont nagyon finom.

Nyírfacukor, alias xilit

Természetes édesítő, de nem nyírfából, hanem kukoricából készül, az édes kukoricaszemeket tartó csuhéból nyerik ki az édes anyagot. Fura tapasztalat, de tény, hogy máshol érezzük édességét a szájban, nem mindenkinek jön be, viszont 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor.

Gyümölcscukor – természetesen

Bár szőlőcukor és gyümölcscukor por alakban is kapható, sokszor pár szem édes gyümölcs a legjobb természetes édesítő. Pár szem datolya vagy egy kis zacskó édes mazsola nem kér sok helyet a hűtőben, miközben a legjobb természetes édesítők. Nem mindenhez és nem mindig, de egy turmixhoz, energiagolyóhoz, zabkásához ideális édesítő – teljesen természetesen.

Ahol lehet, használjuk ezeket is – és mértékkel cukrot is nyugodtan, a kelt tészták például egy kiskanál cukor nélkül nem működnek!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.