Írd be, mit keresel:

Miből, mikor és mennyit ajánlatos enni, ha szeretnénk jó formában lenni?

Senki se várjon pontos dekákat és alapanyagokat, mindenkire jó univerzális okosságokat, mert ilyenek nincsenek. Nem vagyunk egyformák - szerencsére -, különbözik az életmódunk, anyagcserénk, táplálkozási szokásaink, de még ízlésünk is. Viszont alapelvek, arányok igenis vannak, amelyeket érdemes követni, ha felesleges kilóktól mentesen és egészségesen szeretnénk enni, lenni!

Cookta - 2017.07.09.
Miből, mikor és mennyit ajánlatos enni, ha szeretnénk jó formában lenni?

Egészséges táplálkozás esetén az étrend megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza a szervezetünk számára fontos tápanyagokat, vagyis a fehérjéket, a zsírokat, a szénhidrátokat, a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Fontos, hogy nemcsak az étel minősége, de a mennyisége is számít, van olyan ételféle, amiből kevesebbre, másból többre van szüksége a szervezetünknek, és az sem mindegy, hogy mikor.

Mit és milyen arányban?

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban a napi energiabevitelnek így kellene megoszlania:
– szénhidrátok – 55%
– fehérjék 15%
– zsírok a 30%

Ehhez azt is érdemes tudni, hogy:

  • 1 g szénhidrát = 4,1 kcal
  • 1 g fehérje = 4,1 kcal
  • 1 g zsír = 9,3 kcal

A napi energiaszükségletünk rengeteg dologtól függ, a magasságunk mellett a legfontosabb tényező, hogy mennyire aktív vagy passzív életmódot élünk, vagyis ha sokat sportolunk vagy eleve fizikai jellegű munkát végzünk, akkor nyilvánvalóan több kalóriára van szüksége a szervezetnek, mégsem fog elhízni.

Mikor mennyit?

Naponta legalább ötször kell étkezni, 3-4 óránként, sosem sokat, inkább kiegyenlítve. Ennek az a lényege, az energiaellátás folyamatosan működik, nem kap energiasokkot a szervezet, a vércukorszintünk nem ingadozik, ráadásul így nem is vagyunk soha éhesek. A nagyjából egyenletes vércukorszintnek köszönhetően pedig az anyagcsere is felgyorsul, mert a szervezetünk nem érzi a szükségét, hogy tartalékolnia kell.

A nap kötelezően reggelivel indul, ez adja meg a lendületet egész napra, ráadásul ilyenkor lehet és érdemes több szénhidrátot fogyasztani, ha energikusan és egészségesen szeretnénk élni. Ideális a zabkása, de akár szendvicsféle is, gyümölcs és sok folyadék.

Az ételeket érdemes úgy elosztani, hogy a nap végéhez közeledve csökkenjen az ételek zsír- és szénhidráttartalma, hogy a szervezet könnyedén fel tudja dolgozni az energiát. Edzés, sportolás után érdemes pótolni az energiát – az egyenletes vércukorszint tartásáért… 

Sokan esküsznek arra, hogy este 6-7 után már nem szabad enni – ez téves. Sokkal inkább az igaz, hogy lefekvés előtt 3-4 órával szabad utoljára enni, mert így lefekvésig könnyedén elégeti a szervezet a bevitt – már amúgy is kevesebb – energiát.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.