Hangyaboly és csodabogár néven volt ismeretes a 80-as években egy borzasztóan egyszerű kevert sütemény, aminek az volt a jellegzetessége, hogy tortadarát vagy finomra aprított csoki volt benne, innen is jönnek mókás nevei.
Annyira könnyű és puha a tésztája ennek a sütinek, hogy az valami bámulat, a titka pedig egy olyan alapanyag, amivel kevert tésztában viszonylag ritkán találkozunk, és éppen ez adja a lényegét: ez nem más, mint a tejföl, méghozzá nem is kis mennyiségben, ez teszi ki szinte a felét a tésztának. Nem kell bele semmilyen zsiradék, a tejfölben megvan a kellő mennyiségű nedvesség- és zsírtartalom, miközben nem nehéz, sőt nagyon könnyű, levegős. Emellett csak liszt, sütőpor, tojás és cukor kell hozzá, és mindezt csak egyszerűen össze kell keverni.
A piskótára emlékeztető, de sokkal puhább süti "bogarasságát" a beleforgatott tortadara adja, amit kiválthatunk apróra vágott csokival vagy csokicsipsszel is kiválthatjuk, igaz, így kevésbé lesz "hangyás", mert nagyobbak a darabok, de így talán csokisabb a hatása ennek pihe-puha és pofonegyszerű sütinek.
Az alaptészta persze gazdagítható, fűszerezhető, mehet bele egy kevés vanília, fahéj, akár egy kevés őrölt gyömbér, a csoki mellett mazsola vagy aprított aszalt gyümölcs is beleforgatható – mi most egy kis reszelt citromhéjjal tettük illatossá ezt a tejfölös csodasüteményt.
Tejfölös csodabogár
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojást egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a tejfölt, hozzáreszeljük a citrom héját, habverővel simára keverjük, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, végül beleforgatjuk a tortadara vagy a csoki felét.
Kikent és lisztezett – vagy sütőpapírral bélelt formába öntjük, megszórjuk a maradék csokival, és 180 fokos sütőbe toljuk, ahol légkeverés mellett kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.