A fasírt örök kedvenc, számtalan változatban készülhet, sokféle fűszerezéssel és bárlyen hússal - de akár zöldséggel, hallal is. Ez a csirkemelles változat görögös fűszerezésű, ráadásul a sütőben sül, így felesleges zsiradékot sem szív magába, alakbarát és nagyon egyszerű.
A sovány csirkemellből ritkán készül húsgombóc, pedig nagyon jó választás, bizonyság erre ez a belül szaftos mini fasírt. Vendégvárónak vagy partifalatnak éppen olyan tökéletes, mint magunkkal vinni piknikre, strandra, munkahelyre, de salátával, sült krumplival főételnek is ideális.
Nagyon gyorsan összeállítható, viszont érdemes néhány órát pihentetni a bekevert masszát, mert így jól kijönnek az aromák, és a fasírt is szaftosabb lesz. A sütésnél sem kell állni mellette az olajszagban, sőt nem is lesz olajszag, viszont pont annyi időnk van, hogy egy krémes, frissítő tzatzikit, vagyis görög uborkás szószt készítsünk hozzá.
Görög húsgombócok tzatzikivel
Hozzávalók:
A tzatzikihez:
Elkészítés: A zsemlét vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk, és az összes hozzávalóval egy keverőtálba tesszük, kézzel alaposan összedolgozzuk, és hűtőben 1-2 órát, de akár egy éjszakát pihentetjük.
Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, és olajos kézzel diónyi gombócokat formázunk a fűszeres húsmasszából, a sütőpapírra tesszük, és 200 fokos sütőbe toljuk, 15 perc alatt megsütjük.
Közben a tzatzikihez a megmosott kígyóuborkát lereszeljük nagyobb lyukú reszelőn, enyhén sózzuk, félretesszük. A görög joghurtot tálba tesszük, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a fehérborecetet, az olívaolajat, finomra vágott kaporral vagy mentával ízesítjük, simára keverjük, végül a jól kinyomkodott uborkát is hozzáadjuk.
A sült húsgombócokat a tzatzikivel tálaljuk, de készíthetünk hozzá sült krumplit is.