Írd be, mit keresel:

Nanaimo, a kanadai desszertkedvenc – sütés nélkül, nagyon csokisan

Elsőre talán egy japán rajzfilmhősre tippelnénk a Nanaimo szó hallatán, valójában egy kanadai város és egy onnan származó brutálisan csokis süti neve. Csupa csoki, sütés nélkül készül, és amolyan igazi házias finomság.

Cookta - 2017.07.17.
Nanaimo, a kanadai desszertkedvenc – sütés nélkül, nagyon csokisan

A kekszes alapú, sütés nélküli, réteges desszertek sokfelé népszerűek, de ilyen tömör gyönyör, ennyire csokis desszert azért ritkaság. A Nanaimo szelet – vagyis bar, ahogy a helyiek nevezik – viszonylag új sütemény, kitalálóját, első készítőjét nem ismerjük, de annyi bizonyos, hogy házi süti, amelyet feltehetőleg egy édesszájú háziasszony készített, majd az egyszerűen elkészíthető finomság szájról szájra terjedt el. Elsőként 1952-ben jelent meg a receptje hivatalosan egy szakácskönyvben, onnantól pedig semmi nem tudta megállítani a sikerét. Olyan népszerűségnek örvend ez a brutális – és isteni finom – kalóriabomba, hogy 1985-ben hivatalosan is Kanada kedvenc desszertjének szavazták meg.

Mint minden népszerű ételnek, a Nanaimónak is rengeteg változata van: a kekszes alap is sokféle módon variálható különféle csonthéjasokkal vagy kókusszal, a középső krém is lehet vaníliás, mogyoróvajas, kávés, kókuszos, de akár narancsos is, de a sütit borító csokimáz is ízesíthető vagy cirmossá tehető – a lényeg annyi, hogy minden nagyon vajas, édes és csokis legyen.

Elsőre lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az. Gyorsan el lehet készíteni, csak utána néhány órát még várakozni kell a kóstolásig – de megéri!

Nanaimo szelet

Hozzávalók:
A kekszes alaphoz: 

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg darált keksz
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg darált mandula vagy dió
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál porcukor

A krémhez: 

  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg lágy vaj

A csokimázhoz: 

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés: A kekszes alaphoz a vajat gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a kakaót, simára keverjük, majd a tűzről levéve beleszórjuk a darált kekszet, a kókuszreszeléket és a durvára vágott diót vagy mandulát. Összekeverjük, és egy sütőpapírral kibélelt közepes tepsi aljába nyomkodjuk egyenletesen. Fél órára a hűtőbe tesszük.

A krémhez a csokoládét apróra tördeljük. A tejszínt felforraljuk a vaníliás cukorral, majd a csokira öntjük, és addig keverjük, míg felolvad. Hűlni hagyjuk, majd a lágy vajat hozzáadva elektromos habverővel krémesre, simára keverjük, majd a kekszes alapra simítjuk, és újabb fél órára a hűtőbe tesszük.

A csokimázhoz vízgőz fölött megolvasztjuk a felkockázott étcsokoládét, hozzáadjuk a vajat, alaposan elkeverjük, majd a krémes rétegre simítjuk, és a hűtőbe tesszük legalább 3 órára.

Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, mert a csokimáz hajlamos megrepedni, törni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.