A padlizsán – vagy másik, árulkodóbb nevén törökparadicsom – hozzánk Keletről, török közvetítéssel került, pedig a paradicsommal és a paprikával együtt az Újvilágból került a kontinensre. De érdemes a keleti receptekben is elmerülni, ahol gyakorlottan készítik a padlizsánt – és a mindenki kedvence padlizsánkrémet is!
Eredetét, állagát és felhasználását illetően a baba ganoush a megszólalásig hasonlít a mi padlizsánkrémünkre, ugyanúgy szendvicskrémként, mártogatósként fogyasztják, csak legfeljebb nem pirítóssal, hanem pitával, leginkább előételként. Az egész Közel-Keleten kedvelik és készítik, és valójában csak a fűszerezésében tér el – ahogy mi is a saját ízlésünkre alakítottuk, és kedvelt alapanyagainkkal, fűszereinkkel készítjük, úgy ők is. De érdemes ellesni, mert nagyon finom – és mivel padlizsánkrémnek a nyár folyamán mindig kell lennie a hűtőben, ha olykor más ízvilággal készítjük, nem fogunk ráunni.
A keleti változat legfontosabb eleme – a sült padlizsán mellett – a tahini, a szezámmagból készült sűrű krém, amit amúgy hummusz készítésére is előszeretettel használnak. Ez adja meg különös krémességét és izgalmas ízét, amit egy kis citrom és római kömény egészít ki. Nagyon finom egy kis friss korianderrel és petrezselyemmel meghintve, de akár bazsalikommal is készíthetjük. Mivel vegán és semmilyen gyorsan romló alapanyag nincs benne, ezért hűtőben akár napokig is eláll – érdemes belőle jó adagot készíteni, mert eteti magát!
Baba ganoush
Hozzávalók:
Elkészítés: A padlizsánokat félbevágjuk, egy hegyes késsel a húsát szinte a bőrig bekockázzuk, majd a vágott felükkel lefele sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, és 180 fokos sütőben 30–35 perc alatt megsütjük. Ezzel a módszerrel gyorsabban sül, és kicsit füstösebb lesz, mintha egészben sütnénk, és felrobbanni sem fog.
Ha egy kicsit hűlt, a húsukat egy kanállal kiszedjük, egy tálba tesszük, villával kicsit összetörjük, vagy ha krémesebben szeretjük, akkor botmixerrel pépesíthejük is. A fokhagymát belereszeljük, hozzáadjuk a tahinit, az olívaolajat, a citrom levét, a római köményt, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük – de mixelhetjük is.
Tálalás előtt picit pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek, majd olívaolajjal meglocsolva, pici paprikával vagy friss zöldfűszerrel meghintve, pirítóssal vagy pitával kínáljuk.