Írd be, mit keresel:

Jó vagy nem? Minden, amit tudni érdemes a szilikon sütőformákról

Vannak, akik szeretik, mások egyáltalán nem kedvelik a rugalmas és színes szilikonból készült formákat, olyan véleményeket is lehet hallani, hogy egészségtelen a használatuk. Mik az érvek és ellenérvek, és merre keressük az igazságot?

Cookta - 2017.07.30.
Jó vagy nem? Minden, amit tudni érdemes a szilikon sütőformákról

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy csakis jó minőségű 100%-os tisztaságú szilikont vásároljunk és használjunk, lehetőleg ismertebb gyártótól. A silányabb, vékonyabb, kevéssé ruganyos formák láttán gyanakodjunk, mert azok bizony kárt okozhatnak. A hazai jogszabályi előírások szerint a szilikonos formákat használati útmutatóval együtt lehet csak forgalmazni, ezt feltétlenül ellenőrizzük vásárláskor. Azt sem árt tudni, hogy a jó minőség gyakran borsos árral párolsul, viszont semmiképp nem érdemes olcsó vacakot venni, mert ezek könnyen megéghetnek, az is előfordulhat, hogy kisül vagy kioldódik valami a forma anyagából.

A minőségi szilikonos formákra jellemző, hogy

  • jól tűrik a szélsőséges hőmérsékletet, – 25 foktók + 220 fokig használhatók, így fagyasztásra és sütésre is tökéletesek
  • nem savérzékenyek, vagyis nem oldódik ki belőlük semmilyen anyag savas étel készítésekor
  • törhetetlenek és gyakorlatilag elnyűhetetlenek
  • az ízeket és illatokat nem szívja be, és nem is ad át semmilyen műízt az ételnek

Előnyök

– Sütni és fagyasztani is lehet a szilikonos formákban, így sütiket és jeges desszerteket, fagyit, jégkrémet is készíthetünk benne. Gyorsabban sül és hűl benne az étel, mint más formákban, így energiát takaríthatunk meg a használatukkal.

– Sütik, torták, muffinok készítésekor nem kell kikenni a formákat, könnyen kivehető belőle az étel, egyszerűen kifordítjuk vagy lehúzzuk az ételről a ruganyos formát. Ezzel felesleges kalóriákat és bosszúságokat is megspórolhatunk.

– Elektromos-, gáz- és mikrohullámú sütőben is használható, ami nem mondható el a különféle fém formákról.

– Könnyen tisztítható, nem kell sikálni, és mosogatógépben is tisztítható.

– Bonbonok, táblás csokik készítésére ideálisak az apróbb szilikonformák, ezekből egyszerűen kifordíthatóak az apró édességek, de jégkockához is tökéletes a flexibilis szilikon.

Hátrányok

Ami sokszor előny, az néha hátrány is lehet. A rugalmas anyag, különösen akkor, ha vékonyabb fajta, csuklik-nyaklik, ha nem jól fogjuk meg, akkor kifolyhat belőle a folyékonyabb tészta vagy jégkrémnek előkészített alapanyag, ami lássuk be: bosszantó. Érdemes vastagabb, masszívabb anyagú formákat választani, vagy betöltés előtt egy tálcára (ha hűtjük), tepsire (ha sütjük) helyezni, majd ezzel mozgatni a szilikonba rejtett finomságot.

FONTOS!

A szilikonos formákat dörzsis szivaccsal, késsel, pizzavágóval vagy hegyes fém eszközökkel messze kerüljük el, ne sértsük fel a felületüket – és akkor hosszan használhatjuk a praktikus formákat édes és sós finomságaink készítésekor.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.