Vannak, akik szeretik, mások egyáltalán nem kedvelik a rugalmas és színes szilikonból készült formákat, olyan véleményeket is lehet hallani, hogy egészségtelen a használatuk. Mik az érvek és ellenérvek, és merre keressük az igazságot?
Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy csakis jó minőségű 100%-os tisztaságú szilikont vásároljunk és használjunk, lehetőleg ismertebb gyártótól. A silányabb, vékonyabb, kevéssé ruganyos formák láttán gyanakodjunk, mert azok bizony kárt okozhatnak. A hazai jogszabályi előírások szerint a szilikonos formákat használati útmutatóval együtt lehet csak forgalmazni, ezt feltétlenül ellenőrizzük vásárláskor. Azt sem árt tudni, hogy a jó minőség gyakran borsos árral párolsul, viszont semmiképp nem érdemes olcsó vacakot venni, mert ezek könnyen megéghetnek, az is előfordulhat, hogy kisül vagy kioldódik valami a forma anyagából.
A minőségi szilikonos formákra jellemző, hogy
Előnyök
– Sütni és fagyasztani is lehet a szilikonos formákban, így sütiket és jeges desszerteket, fagyit, jégkrémet is készíthetünk benne. Gyorsabban sül és hűl benne az étel, mint más formákban, így energiát takaríthatunk meg a használatukkal.
– Sütik, torták, muffinok készítésekor nem kell kikenni a formákat, könnyen kivehető belőle az étel, egyszerűen kifordítjuk vagy lehúzzuk az ételről a ruganyos formát. Ezzel felesleges kalóriákat és bosszúságokat is megspórolhatunk.
– Elektromos-, gáz- és mikrohullámú sütőben is használható, ami nem mondható el a különféle fém formákról.
– Könnyen tisztítható, nem kell sikálni, és mosogatógépben is tisztítható.
– Bonbonok, táblás csokik készítésére ideálisak az apróbb szilikonformák, ezekből egyszerűen kifordíthatóak az apró édességek, de jégkockához is tökéletes a flexibilis szilikon.
Hátrányok
Ami sokszor előny, az néha hátrány is lehet. A rugalmas anyag, különösen akkor, ha vékonyabb fajta, csuklik-nyaklik, ha nem jól fogjuk meg, akkor kifolyhat belőle a folyékonyabb tészta vagy jégkrémnek előkészített alapanyag, ami lássuk be: bosszantó. Érdemes vastagabb, masszívabb anyagú formákat választani, vagy betöltés előtt egy tálcára (ha hűtjük), tepsire (ha sütjük) helyezni, majd ezzel mozgatni a szilikonba rejtett finomságot.
FONTOS!
A szilikonos formákat dörzsis szivaccsal, késsel, pizzavágóval vagy hegyes fém eszközökkel messze kerüljük el, ne sértsük fel a felületüket – és akkor hosszan használhatjuk a praktikus formákat édes és sós finomságaink készítésekor.