A kőleves meséje valószínűleg mindenkinek ismerős, de azt kevesen tudják, hogy Portugáliának ez az egyik nemzeti eledele, és gyakorlatilag ugyanaz a történet ihlette, amit a magyar népmeséből mi is ismerünk - ez is bizonyítja, hogy szegény, de furfangos legények mindenhol vannak.
A sopa de pedra, vagyis a kőleves egy népszerű, sűrű és kiadós babos-húsos leves, és a Lisszabontól észak-keletre található Almeirim városkához köthető, legalábbis a portugál néphagyomány szerint. A legenda szerint a háborúból megtérő éhes szegény legénynek senki nem adott enni, így annyit kért, hogy adjanak neki helyet és egy edényt, ahol kőlevest tud főzni. A megmosott követ feltette főni, majd a fukar helyiektől egy kis ezt-azt kicsalt, hogy finomabb legyen a leves, amiből majd természetesen őket is megvendégeli – éppen úgy, mint a mi mesénkben. Ha elfelejtettétek a tanulságot, és szívesen megnéznétek, itt megtehetitek >>
Gazdag egytálételnek is beillik, és csak nagy adagban érdemes készíteni – már ha az "eredetinek" tartott receptnek állna neki valaki, abba ugyanis csupa hosszan fővő alapanyag kerül. A bab a főszereplő, amit sertéshússal, többféle egész kolbásszal és malacfüllel!!! főznek órákon át, amíg minden megpuhul. A húsféléket ekkor kiveszik és feldarabolják, a levest pedig krumplit és ízlés szerint más zöldséget hozzáadva készre főzik.
A levesnek rengeteg változata van, malacfület tényleg csak az elvetemültek tesznek bele, de mindenképpen többféle hússal készül, vannak, akik a bab mellett káposztát és répát is tesznek bele. Rántás vagy habarás nem kerül bele, a levesből kimert pár kanálnyi zöldséget pépesítik, és ezzel sűrítik az egytálételnek is bátran beillő kőleves.
Portugál kőleves egyszerűen
Hozzávalók:
Elkészítés: A babot és a fütölt oldalat beáztatjuk egy éjszakára, majd leszűrjük.
A hagymákat és fokhagymákat megtisztítjuk, felkockázzuk, egy fazékba tesszük a füstölt hússal és az egész sertéscombbal, hozzáadjuk a babérlevelet, felöntjük 2,5 liter vízzel, és takarékon 1,5 órát főzzük.
Közben meghámozzuk és feldaraboljuk a krumplit és a répát.
Ha megpuhult a bab és a húsok is, kivesszük a húsokat. Kimerünk 1 merőkanálnyi babot és 2 merőkanálnyi levet, és botmixerrel pépesítjük. Visszaöntjük a levesbe, hozzáadjuk a zöldségeket, egy kis borsot adunk hozzá, ha nem elég sós, akkor sózhatjuk is, és takarékon még fél órát főzzük.
A húsokat ízlés szerint kisebb vagy nagyobb darabokra vágjuk, visszatesszük a levesbe, összeforraljuk.
Tányérokba merve, friss kenyérrel tálaljuk.