Írd be, mit keresel:

Portugál kőleves, pont úgy, mint a mesében

A kőleves meséje valószínűleg mindenkinek ismerős, de azt kevesen tudják, hogy Portugáliának ez az egyik nemzeti eledele, és gyakorlatilag ugyanaz a történet ihlette, amit a magyar népmeséből mi is ismerünk - ez is bizonyítja, hogy szegény, de furfangos legények mindenhol vannak.

Cookta - 2017.08.05.
Portugál kőleves, pont úgy, mint a mesében

A sopa de pedra, vagyis a kőleves egy népszerű, sűrű és kiadós babos-húsos leves, és a Lisszabontól észak-keletre található Almeirim városkához köthető, legalábbis a portugál néphagyomány szerint. A legenda szerint a háborúból megtérő éhes szegény legénynek senki nem adott enni, így annyit kért, hogy adjanak neki helyet és egy edényt, ahol kőlevest tud főzni. A megmosott követ feltette főni, majd a fukar helyiektől egy kis ezt-azt kicsalt, hogy finomabb legyen a leves, amiből majd természetesen őket is megvendégeli – éppen úgy, mint a mi mesénkben. Ha elfelejtettétek a tanulságot, és szívesen megnéznétek, itt megtehetitek >>

Gazdag egytálételnek is beillik, és csak nagy adagban érdemes készíteni – már ha az "eredetinek" tartott receptnek állna neki valaki, abba ugyanis csupa hosszan fővő alapanyag kerül. A bab a főszereplő, amit sertéshússal, többféle egész kolbásszal és malacfüllel!!! főznek órákon át, amíg minden megpuhul. A húsféléket ekkor kiveszik és feldarabolják, a levest pedig krumplit és ízlés szerint más zöldséget hozzáadva készre főzik.

A levesnek rengeteg változata van, malacfület tényleg csak az elvetemültek tesznek bele, de mindenképpen többféle hússal készül, vannak, akik a bab mellett káposztát és répát is tesznek bele. Rántás vagy habarás nem kerül bele, a levesből kimert pár kanálnyi zöldséget pépesítik, és ezzel sűrítik az egytálételnek is bátran beillő kőleves.

Portugál kőleves egyszerűen

Hozzávalók:

  • 30 dkg szárazbab
  • 2 fej hagyma
  • 40 dkg füstölt oldalas
  • 30 dkg sertéscomb
  • 2 szál sárgarépa
  • 2-3 krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • só, bors

Elkészítés: A babot és a fütölt oldalat beáztatjuk egy éjszakára, majd leszűrjük.

A hagymákat és fokhagymákat megtisztítjuk, felkockázzuk, egy fazékba tesszük a füstölt hússal és az egész sertéscombbal, hozzáadjuk a babérlevelet, felöntjük 2,5 liter vízzel, és takarékon 1,5 órát főzzük.

Közben meghámozzuk és feldaraboljuk a krumplit és a répát.

Ha megpuhult a bab és a húsok is, kivesszük a húsokat. Kimerünk 1 merőkanálnyi babot és 2 merőkanálnyi levet, és botmixerrel pépesítjük. Visszaöntjük a levesbe, hozzáadjuk a zöldségeket, egy kis borsot adunk hozzá, ha nem elég sós, akkor sózhatjuk is, és takarékon még fél órát főzzük.

A húsokat ízlés szerint kisebb vagy nagyobb darabokra vágjuk, visszatesszük a levesbe, összeforraljuk.

Tányérokba merve, friss kenyérrel tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.