A panna cotta az egyik legegyszerűbb desszert, szó szerinti fordításban "főtt tejszín", vagyis egy olyan krémdesszert, aminek lényege a zselatinnal felfőzött, majd jól lehűtött, remegősre, pudingosra hűlt édes tejszín. Most különösen frissen, joghurtosan, nyári változatban készült - pár perc munkával.
Ellenállhatatlanul krémes és hűsítő, bármikor kanalazható finomság, aminek eredetileg csak tejszín, cukor és zselatin az alapja, de nagyon jól variálható és fűszerezhető – mint minden pudingos és krémes desszert. Nyáron érdemes egy kis savanykás ízt belecsempészni – nemcsak citrommal, hanem a tejszín felét krémes joghurtra cserélve.
Ugyanolyan selymes és krémes lesz, de a kalóriákkal is spórolunk, a végeredmény pedig egy igazán frissítő, hűsítő pohárkrém, ami az alábbi alaprecept szerint is tökéletes, de gyümölccsel vagy összemixelt gyümölcspürével is gazdagíthatjuk. Jól behűtve reggelire, desszertnek, mindenkorra isteni!
Citromos-joghurtos panna cotta
Hozzávalók:
Elkészítés: A zselatint egy kis tálkába tesszük 1/2 dl vizet adunk hozzá, és 10 percre félretesszük, hogy a zselatin felpuhuljon.
A joghurt és a tejszín felét egy keverőtálba tesszük, és egy kézi habverővel simára keverjük.
A maradék oghurtot és tejszínt egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a beáztatott zselatint a vízzel együtt, felmelegítjük, de még forrás előtt levesszük a tűztől, belefacsarjuk a citom levét, átöntjük egy üveg- vagy fémtálba, hogy gyorsabban hűljön, majd ha langyos, összekeverjük.
Poharakba aljába tördeljük a babapiskótát, ráöntjük a krémet, és 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon, és kelleemsen pudingos, rezfős legyen az álaga.
Hidegen tálaljuk, a tetejére reszelhetünk citromhéjat, de friss gyümölccsel is megpakolhatjuk.