Írd be, mit keresel:

Paradicsom kimaxolva – izgalmasan, sokféle módon

Eljött a nyárnak az az időszaka, amikor a szabadföldi paradicsomok a legfinomabbak. Már a nagyobb, lédús fajták is beértek, a bokrok pedig ontják az édes, lédús, zamatos paradicsomokat. Nem lehet betelni velük - és nem is kell, faljunk belőlük minél többet, mert szuper egészségesek.

Cookta - 2017.08.06.
Paradicsom kimaxolva – izgalmasan, sokféle módon

Aki jár piacra, az örömmel és ámulva láthatja, főleg a termelői kis piacokon vagy kistermelőknél, hogy mennyi fajta paradicsomot kínálnak. Míg régen volt a lédús klasszikus ás a húsos lucullus fajta, addig ma koktél, cseresznye, datolya, körte, sárga, narancsszínű és fekete fajták, parányik és hosszúkásak, csokis és málnás ízűek is léteznek, a hatalmas, tenyérnyi ökörszív paradicsomról nem is beszélve. A piacon az is jó, hogy mindegyikből vehetünk kisebb mennyiséget, és kóstolgathatjuk kedvünkre, ráadásul tudjuk, hogy ezzel a hazai termelőket támogatjuk, és a paradicsomok is frissek, nem utaztak olyan sokat, mintha Marokkóból vagy Spanyolországból érkeztek volna, mert igen, a hiperek polcain még nyári csúcsidőben is belefuthatunk messziről érkező zöldségekbe.

Vásárláskor arra figyeljünk, hogy feszes, ép bőrű példányokat válasszunk, és ha a kezünkbe véve a méretéhez képest nehéznek tűnik, akkor biztosak lehetünk abban, hogy lédús is a paradicsom. Ha pedig az érettséget és az aromát szeretnénk ellenőrizni, akkor a zöld szárat morzsoljuk kicsit össze az ujjainkkal, szagoljuk meg: ha intenzív az illata, akkor jó érett és édes lesz a paradicsom.

Ha igazán finom paradicsomot zsákmányoltunk, akkor akár magában, "gyümölcsként" is finom, nagy melegben egy kis sóval diétás és könnyű hűsítő, de persze számtalan módon felhasználhatjuk. Most olyan recepteket és ötleteket válogattunk, amelyek kevésbé ismertek, egyszerűek és nagyon finomak, tesztelve mindegyik, egytől egyig!

Paradicsomos pirítós

Biztosan mindenki az olasz bruschettára gondol, pedig mi most a krétai-görög dakos-t szeretnénk ajánlani. Igazi ötperces, úgynevezett "szegénykaja", kenyér, feta, paradicsom, olíva és egy kis oregánó a lényege, könnyű, mediterrán, akár tovább is variálható az alaprecept >>

Paradicsomos-fetás szendvicskrém

A feta és a paradicsom nemcsak az előbbi szendvicsben és a görög salátában, hanem egy szendvicskrémben is nagyszerű párost alkotnak, amit akár mártogatósként, hasábokra vágott zöldségekkel is fogyaszthatjuk. Nagyon nyári és diétás, egyszerű és isteni. A recept itt még további fetás kencékkel >>

Hideg töltött paradicsom

A nyári melegben ideálisak a hideg, hűsítő fogások: a töltött paradicsom épp ilyen, és változatosan is készíthető. Tojáskrémmel vagy tojássalátával, tonhalkrémmel vagy akár majonézes franciasalátával és egy szelet pirítóssal könnyű, de tartalmas, ráadásul egyszerűen is elkészíthető receptjeinkkel >>

Leves, leves!

A nagy melegben a legjobb egy nagy adag főzés nélküli csupa zöldség gazpachót, a spanyolok paradicsomlevesét elkészíteni, erre bármikor rá lehet járni, de isteni a sült paradicsomból turmixolt szuperegyszerű olaszos paradicsomleves is, amit itt videóval megtaláltok >>

Paradicsom & leveles tészta

Ha kicsit komolyabb fogásra vágyunk, akkor leveles tésztával és paradicsommal pofonegyszerű és remek pitéket süthetünk – szinte alig munkával. Egyszemélyes mini pitéket készíthetünk pestóval, ha a fűszeres pestót magunk készítjük, akkor is gyorsan megvan, de egy kis fűszeres ricottával is mutatós pitét dobhatunk össze percek alatt.

Paradicsom télre

Akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a kertjükben ontják a paradicsobokrok a lédús és zamatos paradicsomokat, azoknak érdemes eltenni a termés egy részét
paradicsomszósznak >>
ketchupnak >>
lecsónak >>
aszalva-szárítva >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.