Az egyik legszaporább, legkiadósabb alapanyag a tápiókagyöngy, a nálunk még kevéssé elterjedt, de Afrikában, Indiában és Dél-Amerikában nagyon is gyakori alapanyag, amit a manióka vagy kasszáva nevű növény keményítőben gazdag gyökérgumójából készítenek. Gluténmentes és nagyon hálás, kellően fűszerezve isteni finom desszert készülhet belőle.
Itthon még csak bio, ázsiai vagy gourmet boltokban beszerezhető a tápiókagyöngy, de valószínűleg az egyik robbanás előtt álló alapanyag, ami hirtelen superfood lesz. Önmagában semmi íze, de minden aroma, illat és szín felvételére képes, a sok folyadéktól pedig nagyon izgalmas, kicsit gumissá válnak a rugalmas golyócskákká duzzadt gyöngyök. Igazán izgalmas desszert, remek gluténmentes alapanyag egészséges desszerthez – kókuszkrémmel, fűszerekkel, cukormentes édesítővel mindenmentes is lehet.
A tápiókagyöngy vásárlásakor arra figyeljünk, hogy apróbb és nagyobb fajtában is készül – desszerthez az apróbb szemű ideális, bubble tea-hez a nagyobb szemű. Mivel semmi íze nincs – mint ahogy a tejberizsnek, tejbegríznek sincs, érdemes egy kis fűszerrel is feldobni. Ez lehet gyömbér, kardamom, fahéj, vanília, de akár csokisan, kakaóporral is gazdagíthatjuk – friss gyümölccsel tálalva mindig sikert arat!
Tápiókapuding kókuszosan, gyümölcsösen
Hozzávalók:
A tetejére:
Elkészítés: A tápiókagyöngyöt és a vizet egy lábasba tesszük, hozzáreszeljük a gyömbért, hozzáadjuk a héjából kiszabadított, mozsárban összetört kardamomot, egy csipet sót, és kevergetve kb. 10 percig főzzük, amíg megduzzadnak és áttetszővé válnak az apró golyók. Hozzáöntjük a kókuszkrém 3/4 részét és az édesítőt, a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
Amikor kihűlt, hozzákeverjük a maradék kókuszkrémet, és poharakba osztjuk, majd a hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára.
Tálalás előtt friss áfonyát – vagy ízlés szerint bármilyen gyümölcsöt – pakolunk a tetejére, így tálaljuk.