Írd be, mit keresel:

Selymes, krémes puding könnyeden – tápiókával

Az egyik legszaporább, legkiadósabb alapanyag a tápiókagyöngy, a nálunk még kevéssé elterjedt, de Afrikában, Indiában és Dél-Amerikában nagyon is gyakori alapanyag, amit a manióka vagy kasszáva nevű növény keményítőben gazdag gyökérgumójából készítenek. Gluténmentes és nagyon hálás, kellően fűszerezve isteni finom desszert készülhet belőle.

Cookta - 2017.08.20.
Selymes, krémes puding könnyeden – tápiókával

Itthon még csak bio, ázsiai vagy gourmet boltokban beszerezhető a tápiókagyöngy, de valószínűleg az egyik robbanás előtt álló alapanyag, ami hirtelen superfood lesz. Önmagában semmi íze, de minden aroma, illat és szín felvételére képes, a sok folyadéktól pedig nagyon izgalmas, kicsit gumissá válnak a rugalmas golyócskákká duzzadt gyöngyök. Igazán izgalmas desszert, remek gluténmentes alapanyag egészséges desszerthez – kókuszkrémmel, fűszerekkel, cukormentes édesítővel mindenmentes is lehet.

A tápiókagyöngy vásárlásakor arra figyeljünk, hogy apróbb és nagyobb fajtában is készül – desszerthez az apróbb szemű ideális, bubble tea-hez a nagyobb szemű. Mivel semmi íze nincs – mint ahogy a tejberizsnek, tejbegríznek sincs, érdemes egy kis fűszerrel is feldobni. Ez lehet gyömbér, kardamom, fahéj, vanília, de akár csokisan, kakaóporral is gazdagíthatjuk – friss gyümölccsel tálalva mindig sikert arat!

Tápiókapuding kókuszosan, gyümölcsösen

Hozzávalók:

  • 10 dkg apróbb szemű tápiókagyöngy
  • 6 dl víz
  • 5 szem kardamom
  • diónyi friss gyömbér
  • 4 dl kókuszkrém
  • 5 dkg nyírfacukor
  • csipet só

A tetejére: 

  • friss áfonya vagy más gyümölcs ízlés szerint

Elkészítés: A tápiókagyöngyöt és a vizet egy lábasba tesszük, hozzáreszeljük a gyömbért, hozzáadjuk a héjából kiszabadított, mozsárban összetört kardamomot, egy csipet sót, és kevergetve kb. 10 percig főzzük, amíg megduzzadnak és áttetszővé válnak az apró golyók. Hozzáöntjük a kókuszkrém 3/4 részét és az édesítőt, a tűzről levéve hűlni hagyjuk. 

Amikor kihűlt, hozzákeverjük a maradék kókuszkrémet, és poharakba osztjuk, majd a hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára. 

Tálalás előtt friss áfonyát – vagy ízlés szerint bármilyen gyümölcsöt – pakolunk a tetejére, így tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.