Mindenmentes, olcsó, egészséges, isteni finom és izgalmas, ráadásul igazán egyszerűen elkészíthető ez a sárgarépás szendvicskrém, ami vendégvárónak, mártogatósnak is tökéletes.
A klasszikus leveszöldségnek elkönyvelt sárgarépa igazi főnyeremény: egész évben jó áron kapható, csupa egészség, rost és vitamin. Nyersen, főzve és sütve is nagyon változatosan használható, és azoknak is érdemes vele egy próbát tenniük, akik a néhai menzás finomfőzelékek emléke miatt berzenkednek tőle. Ez a sült répával készült zseniális kence szerintünk például elég meggyőző…
Míg a boltokban kisebb vagyonokért árulják a különféle mentes felvágottakat és krémeket, addig mi magunk fillérekből elkészíthetjük ezt a fűszeres, illatos finomságot. A garam masala, a csili és a gyömbér miatt kellemesen csípős, a méz és a citrom kissé pikánssá teszi, a sült fokhagyma pedig egyáltalán nem lesz tolakodó benne.
Fűszeres sárgarépakrém
Hozzávalók:
Elkészítés: A sárgarépát meghámozzuk, karikára vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Meglocsoljuk az olajjal, megsózzuk, alaposan összeforgatjuk, és 180 fokos sütőben 10 percet sütjük. Ezután hozzáadjuk a héjas fokhagymát, megszórjuk a garam masalával, egy spatulával összeforgatjuk, és még 15 percet sütjük, amíg a répa megpuhul – ha szükséges, még süssük pár percig.
A fokhagymákat kinyomjuk a héjukból, egy késes robotgépbe tesszük a répával együtt. Hozzáfacsarjuk a citrom levét, ízesítjük az őrölt gyömbérrel és frissen őrölt borssal, fél deci vizet öntünk hozzá, és szép krémesre, simára mixeljük.
Hagyjuk kihűlni, majd dióval vagy napraforgómaggal meghintve, kis olívával meglocsolva tálaljuk.