Írd be, mit keresel:

Ne dőlj be! 6 konyhai tévhit és a cáfolata

A hasznos konyhai praktikák mellett időről időre elterjednek olyanok is, amelyeknek semmilyen tudományos alapjuk nincs. Hat mítosz jön most – ne dőljetek be nekik!

Cookta - 2017.09.06.
Ne dőlj be! 6 konyhai tévhit és a cáfolata

1. A banánt nem szabad a hűtőbe tenni

Ez nem igaz, igenis mehet a hűtőbe, ha hosszabb ideig szeretnénk eltartani, a hűvösben ugyanis lassabban érik. Az viszont igaz, hogy pöttyös és barna lesz a bőre, de kit érdekel? Nem azt esszük meg, hanem a belsejében lévő banánt, ami semmilyen minőségi csorbulást nem szenved a hűtéstől.

2. A mikró jobban tönkreteszi az ételt, mint a hőkezelési módszer

A főzés mindenképpen módosítja az étel tápértékét, de nem a mikró, hanem mindenféle hőkezelés. Ráadásul ha vízben főzünk, akkor csomó értékes dolog kioldódik a főzővízbe, amit sokszor kiöntünk. A mikró olykor jobb is lehet, ha rövid főzésre van csak szükség.

3. Az elsózott étel helyrehozható, ha krumplit főzünk bele

Elég sok krumplit kellene belefőzni egy igazán elsózott ételbe, mert a krumpli viszonylag kevés sót vesz fel. Csak a vízmennyiség és a többi alapanyag növelésével javíthatjuk fel a túlsózott ételt.

4. A gyümölcslé ugyanolyan jó a szervezetnek, mint a gyümölcs

Még a frissen facsart vagy préselt sem, a dobozosokról pedig valószínűleg mindenkinek egyértelmű, hogy nem érnek fel a gyümölcshöz, hiszen ezek jóval kevesebb rostot tartalmaznak, a rostok pedig igencsak hasznosak: jótékonyan hatnak az emésztésre, lassítják a cukor felszívódását, és teltségérzetet is adnak.

5. A friss tengeri hal mindig jobb, mint a fagyasztott

Természetesen ez az állítás sem igaz ebben a formában – egy tengerparti piacon talán, de a legtöbb tengeri halat közvetlenül a kifogás után, már a hajón feldolgozzák, így sokkal frissebb a fagyasztott, mint amit – még gondos hűtéssel is – frissként kínálnak a halaspultok.

6. A kávét nem szabad a hűtőben tárolni

Ha néhány hétnél lassabban fogy el a kibontott kávé, akkor igenis jobb a hűtőben tartani. A kávé olajtartalma avasodni kezd, veszít élvezeti értékéből. A hűvösben ez a folyamat lelassul, és hosszan friss marad a kávé, természetesen jól lezárva. Az viszont biztos, hogy nem közvetlenül főzés előtt kell kivenni a frigóból – szobahőmérsékleten aromásabb a kávé. A megoldás? A felét bent, a másik felét kint tartjuk, ha a kinti elfogyott, jöhet a hűtött!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.