Az idei nyáron is sok termés volt a burjánzó patisszonbokron, így készült a mutatós kis csillagtökökből leves, főzelék, és ez az egyszerű, sült változat is, ami olyan, mint a pizza.
Nagyon szeretjük a patisszont, szerencsére bőséggel terem is a kertben. Az összes tökféléhez hasonlóan kalóriaszegény és rostokban gazdag, nem mellesleg pedig nagyon változatosan használható a konyhában. Most a sütőben sütöttem „pizzának”, maga a patisszon helyetesítette a tésztát. Aki nem jut hozzá csillagtökhöz, zsenge tökkel is elkészítheti.
A vékonyra szeletelt patisszonra került bacon, paradicsom és reszelt sajt, majd irány a sütő. Bő fél óra múlva pedig már a tányéron illatozott szép pirosra sülve. Az egyszerűsége ellenére pedig nemcsak finom, de laktató is.
Patisszon (csillagtök)-pizza
Hozzávalók:
Elkészítés: A patisszont (csillagtököt) vékonyan szeleteljük fel, majd ízlés szerint sózzuk, és hagyjuk kb. fél órát állni. A paradicsomot szintén szeleteljük fel, a sajtot reszeljük le.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd spricceljük meg egy evőkanálnyi olívaolajjal.
Ezután helyezzük a tepsibe az alaposan lecsepegtetett patisszonszeleteket, majd mindegyikre tegyünk rá egy szelet bacont, 1-2 szelet paradicsomot, őröljünk rá színes borsot, szórjuk meg a reszelt sajttal, és spricceljük meg a maradék olívaolajjal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.
Tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni, majd bazsalikommal megszórva tálaljuk.