Írd be, mit keresel:

Újra hódít a robbanós cukorka – csokiban és desszertben

Kinek robbanós, kinek pattogós cukorka néven maradt meg emlékeiben a valaha született legviccesebb édesség, de az biztos, hogy mindenki emlékszik rá. A szájban pattogó kis cukorpetárda rengeteg mókás és kalandos percet szerzett – és most visszatérőben van a retró cukorka, ezúttal nem csak a gyerekek örömére.

Cookta - 2017.09.22.
Újra hódít a robbanós cukorka – csokiban és desszertben

A nagyon édes, csupa műízben készült robbanós cukorka elsősorban a gyerekek körében volt népszerű, aztán a felnőttek kezdtek frászt kapni tőle, mert egy városi legenda szerint ha valaki sokat evett vagy egyben nyelte le, akkor az a gyomorban robbanást okozott. Ez persze nem igaz, de pánikkeltésre remek volt, és ha pukkant is párat, a gyomor sokkal ellenállóbb, minthogy ettől bármilyen sérülést kaphasson.

A robbanós cukorka amúgy is ártalmatlan dolog, a pukkanásokat szén-dioxid okozza, amiből egy egész zacskóban nincs annyi, mint egy korty szénsavas italban. A szén-dioxidot a készítés folyamán juttatják az olvadt, forró cukorszirupba, ami a hűlés során pici buborékokban tárolódik a cukorban. Ahogy a szájban olvad a cukor, úgy szabadulnak ki – vagyis pattognak, robbannak – a nyelven és a szájpadláson.

A robbanós cukorka most ínyencebb formában is hódít: elegáns belvárosi étterem desszertkínálatában például császármorzsa tetejére szórva kóstolható, és az egymással versenyző kézműves csokik készítői is elkezdték használni a mutatós és sokféle toppinggal megszórt csokitáblákon.

Ha ránk hallgattok, ez otthon is elkészíthető, olvasztott csokival, csokicsipsszel és persze robbanós cukorkával, de akár maga a csoki készíthető egészséges, cukormentes változatban is, ezzel a mennyei finom és egyszerű recepttel. A cukorka persze az egészséges kategóriába nemigen fér bele, de mivel kevéske is elég belőle a boldogsághoz és a mókához, szerintünk bőven belefér…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.