Írd be, mit keresel:

2017 legmenőbb kajatrendje édességfronton

Bár a közösségi oldalakon hódítanak a hatásvadász módon megpakolt csupacsoki torták, látványra is cukorsokkot okozó túldíszített turmixok, a minőségi cukrászatban éppen az ellenkező az irány. Ha egy szóban kellene összefoglalni 2017 legfontosabb trendjét, akkor az így hangzik: tudatosság.

Cookta - 2017.09.26.
2017 legmenőbb kajatrendje édességfronton

Egész Európában – és szerencsére nálunk is – egyre nagyobb teret nyer a tudatosság, vonatkozzon az akár egészségre, környezetre, életmódra. A gasztronómiában sincs ez másképp, láthatjuk ezt a minőségi street foodok terjedésével, a gyors, de egészséges levesezők, salátázók megjelenésével, sőt a minőségi cukrászdák szaporodása is ezt bizonyítja. Egyre inkább áttevődik a fókusz a külcsínről a belbecsre, a látványról a minőségre, a legfontosabb kulcsszó pedig a természetesség.

Nem titok, hogy az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődés történt az élelmiszeriparban, rengeteg olyan készen megvásárolható krémpor, fagyialap, paszta, növényi tejszín, adalékanyagokkal és stabilizátorokkal, aromákkal és fixálókkal felturbózott termék lett elérhető, amivel mutatós, tartós, látványra ínycsiklandó termékek kerülhettek a pultba. Csakhogy a sok mesterséges cucc visszaütött: sosem látott arányban lettek táplálékérzékenyek, allergiások emberek különféle alapélelmiszerekre, rohamosan nőtt a cukorbetegek, inzulinrezisztenciával élők száma–- és ezért persze nemcsak a frappánsan elkészülő cukrásztermékek a felelősek, hanem konzervekbe, felvágottakba, különféle félkész és kész termékekbe csempészett adalékok.

Ma már ott tartunk, hogy egy klasszikus cukrászda sem engedheti meg magának, hogy ne tartson cukormentes, glutén- és laktózérzékenyek számára is fogyasztható – legalább egy- vagy kétféle – desszertet, bár a komolyan érintettek talán még ezeket sem fogyaszthatják, mivel a cukrászműhelyben dolgoznak nem mentes alapanyagokkal is. De az mindenki számára megnyugtató és örvendetes lehet, hogy a cukrászatok elkezdték keresni a természetes és minőségi, sőt alternatív alapanyagokat is, készítenek csökkentett és mentes sütivariációkat, a fókusz pedig nem a díszítésen, hanem éppen a letisztultságon van.

A cirkalmas, túldíszített, agyonpakolt, csillivilli sütiknek ma már nem érdemes bedőlni, a jó desszert az ízében mérhető, a díszítés pedig legfeljebb egy kis gyümölcs, kekszmorzsa, karamell vagy ropogós magos, kókuszos tallér lehet. És persze csokoládé!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.