Még nyáron kirándultunk egyet a gyerekekkel Tihanyban és környékén. Sétálgattunk, nézelődtünk, délben pedig betértünk egy étterembe enni. Előtte már érdeklődtem ismerőseimtől, hogy hova érdemes menni, aztán jól nem fogadtam meg a tanácsaikat, és kiválasztottam egy kívülről elég látványos éttermet. Volt kerthelyiség meg grill, de gondoltak a kölkökre is.
Aztán jó nagyot csalódtunk, mármint mi a gyerekekkel, a párom ebédje elfogadható volt. Én cigánypecsenyét kértem, amit valami oknál fogva grillen készítettek, hát nem is volt sok köze a várthoz…
Mi felnőttek viszonylag gyorsan megkaptuk az ételeinket, aztán úgy 10 perc múlva már szóltam a pincérnek, hogy a gyerekekével mi a helyzet, a válasz: készül. Ismét 10 perc és meg is kapták, krumpli kihűlve, a hús meg tűzforró. Ráadásul a rántott húst panírozás előtt beszórták valami fűszersóval, ennek eredményeképpen az a tányéron is maradt. Közben a tulaj a szomszéd asztalnál nagy hangon szórakozott a barátaival, szóval sikerült alaposan melléfogni. Na, mindegy, ide se jövünk többet…
Azért a cigánypecsenyére rendesen rá voltam kattanva, pár napra rá el is készítettem itthon, és jól be is kajáltam belőle, íme:
Cigánypecsenye kakastaréjjal, póréhagymás tört krumplival
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítés: A hússzeleteket kiklopfoljuk (nem kell papírvékonyra, kb. 0,5 cm legyen), minden oldalukat sózzuk, borsozzuk. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával, megforgatjuk benne őket. A szalonnát fél cm-es csíkokra vágjuk, bevagdossuk.
Pár evőkanál olajat felforrósítunk egy serpenyőben, a szalonnák mindkét oldalát ropogósra sütjük. Kivesszük, a szalonnazsírból annyit felfogunk, hogy kb. 2 ek-nyi maradjon a serpenyőben.
A húsokat is közepesnél kicsit erősebb lángon megsütjük. A végén megszórjuk az összetört fokhagymával, egyet fordítunk rajtuk, csak hogy rátapadjon.
Közben a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A póréhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Pár evőkanál szalonnazsírt felforrósítunk egy másik edényben, rádobjuk a pórét, kis kevergetés után hozzáadjuk a főtt krumplit. Sózzuk, borsozzuk, párszor átkeverjük.
Tálaláskor a krumpliból néhány kanállal a tányérra szedünk, ráfektetünk pár szelet tarját, majd a kakastaréj-formára sült szalonnával koronázzuk.