Írd be, mit keresel:

Almás batyu – gyors süti szaladós hétköznapokra

Nem mindig van idő és alkalom pepecselni egy finom desszerttel, de egy illatos almás sütemény mindenkor jól jön. Ha csak egy gyors sütire van időnk, akkor tökéletes a leveles tésztával készülő batyu, tulajdonképpen egyfajta rétesvariáció, csak gyorsabban megsül a mérete miatt.

Cookta - 2017.10.16.
Almás batyu – gyors süti szaladós hétköznapokra

A ropogósra sült vajas leveles tészta, benne a puhára sült, illatos alma olyan finom, házias süti, hogy szinte elképzelhetetlen, milyen gyorsan és egyszerűen összeállítható, a technika vívmányainak köszönhetően, amilyen a mikró és a készen kapható előnyújtott leveles tészta, érdemes velük élni, ha nem is mindig, de időnként ugyancsak jó szolgálatot tesznek.

A töltelékbe most vaníliás cukor, mazsola, kis citromlé és vaj került, alá pedig egy kis kekszmorzsa, hogy a nedvességet felszívja, de ízlés szerint másképp is fűszerezhető, az almához sokféle ízvilág illik. A fahéj a leggyakoribb ízesítője, de nagyon finom kevés gyömbérrel vagy szegfűszeggel, kardamommal vagy mézeskalácsos fűszerkeverékkel, aki szereti, adhat hozzá egy kis darabolt diót, mandulát vagy mogyorót, vagy a mazsola helyett más aprított aszalt gyümölcsöt. Igazából nem lehet elrontani, érdemes minél több változatban kipróbálni.

Gyors almás batyu

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 2 nagyobb vagy 3 kisebb alma
  • 5-6 evőkanál édes kekszmorzsa
  • 3 evőkanál mazsola (opcionális)
  • 2 evőkanál rum
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, húsukat apróra felkockázzuk, de ízlés szerint durvább reszelőn le is reszelhetjük. Mikrózható tálba tesszük, hozzáadjuk a mazsolát, a rumot, a vaníliás cukrot és a citromlét, összeforgatjuk, rámorzsoljuk a vajat, és mikróba tesszük 800 watton 1 percre, majd kanállal összeforgatjuk, és még 1 percet mikrózzuk.

Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, a leveles tésztát pedig kiterítjük, és 12 négyzetre vágjuk. A négyzetek közepét megszórjuk kekszmorzsával, elosztjuk rajtuk a párolt almát, és a sarkokat a töltelékre visszahajtjuk, a tetején összecsípjük, sütőpapírral fedett tepsire rakjuk.

A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra vagy teljesen kihűlni, tálaláskor ízlés szerint porcukorral, vaníliás vagy fahéjas cukorral meghinthetjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.