Nem mindig van idő és alkalom pepecselni egy finom desszerttel, de egy illatos almás sütemény mindenkor jól jön. Ha csak egy gyors sütire van időnk, akkor tökéletes a leveles tésztával készülő batyu, tulajdonképpen egyfajta rétesvariáció, csak gyorsabban megsül a mérete miatt.
A ropogósra sült vajas leveles tészta, benne a puhára sült, illatos alma olyan finom, házias süti, hogy szinte elképzelhetetlen, milyen gyorsan és egyszerűen összeállítható, a technika vívmányainak köszönhetően, amilyen a mikró és a készen kapható előnyújtott leveles tészta, érdemes velük élni, ha nem is mindig, de időnként ugyancsak jó szolgálatot tesznek.
A töltelékbe most vaníliás cukor, mazsola, kis citromlé és vaj került, alá pedig egy kis kekszmorzsa, hogy a nedvességet felszívja, de ízlés szerint másképp is fűszerezhető, az almához sokféle ízvilág illik. A fahéj a leggyakoribb ízesítője, de nagyon finom kevés gyömbérrel vagy szegfűszeggel, kardamommal vagy mézeskalácsos fűszerkeverékkel, aki szereti, adhat hozzá egy kis darabolt diót, mandulát vagy mogyorót, vagy a mazsola helyett más aprított aszalt gyümölcsöt. Igazából nem lehet elrontani, érdemes minél több változatban kipróbálni.
Gyors almás batyu
Hozzávalók:
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, húsukat apróra felkockázzuk, de ízlés szerint durvább reszelőn le is reszelhetjük. Mikrózható tálba tesszük, hozzáadjuk a mazsolát, a rumot, a vaníliás cukrot és a citromlét, összeforgatjuk, rámorzsoljuk a vajat, és mikróba tesszük 800 watton 1 percre, majd kanállal összeforgatjuk, és még 1 percet mikrózzuk.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, a leveles tésztát pedig kiterítjük, és 12 négyzetre vágjuk. A négyzetek közepét megszórjuk kekszmorzsával, elosztjuk rajtuk a párolt almát, és a sarkokat a töltelékre visszahajtjuk, a tetején összecsípjük, sütőpapírral fedett tepsire rakjuk.
A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra vagy teljesen kihűlni, tálaláskor ízlés szerint porcukorral, vaníliás vagy fahéjas cukorral meghinthetjük.