Ez a töltött édesburgonya nagyon gyorsan összedobható, glutén-, tej- és tojásmentes, IR-barát, vegán főétel. Igazi őszi finomság, kreatív és diétás étel, szóval érdemes kipróbálni.
Ha követed a receptet, valószínűleg egy kicsit több tölteléket kapsz, mint ami az édesburgonyákba belefér. Én a maradékot feldúsítottam még egy kis cukkinivel, és betettem egy jénai tálba, megsütöttem külön, és így még egy napra volt ebédünk. Bármivel meg lehet tölteni a burgonyákat, úgyhogy bátran lehet kísérletezni alapanyagok elhagyásával vagy hozáadásával, alternatív töltelékek kitalálásával. Mi például egyik nap csicseriborsós-currys verziót készítettünk, az is gyorsan elpárolgott.
Szénhidrátok
A teljes recept összesen 175,5 gramm inzulinrezisztencia-diétában számolandó szénhidrátot tartalmaz, nálunk ebből kb. 4 adag lett (ha a maradék tölteléket is hozzávesszük), tehát egy adag 43,9 gramm CH-nak felel meg.
Édesburgonya-hajók vegán töltelékkel
Hozzávalók:
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Az édesburgonyákat mossuk meg, majd szurkáljuk meg őket egy villával. Tegyük be őket a sütőbe, és süssük 15 percig hőlégkeveréssel.
Közben készítsük el a tölteléket: tisztítsuk meg a zöldségeket, aprítsuk fel őket, majd egy nagy tálban keverjünk össze minden hozzávalót (zöldségek, konzervek, fűszerek).
Ha kész a burgonya, vegyük ki a sütőből, vágjuk félbe (vigyázzunk a kezünkre, nehogy megégessük!), és egy kanál segítségével kaparjuk ki a belét úgy, hogy maradjon rajta kb. 0,5 cm burgonyahús, hogy a hajóknak legyen tartása. A kikanalazott burgonyahúst hozzákeverhetjük a töltelékhez.
Töltsük meg a burgonyahajókat a töltelékkel, majd tegyük vissza a sütőbe még 10-15 percre (hőlégkeveréssel), vagy amíg meg nem pirul egy kicsit a teteje.
Ha kész, megszórhatjuk petrezselyemmel vagy tálalhatunk mellé salátát.