A helyzet nem egyszerű, még akkor sem, ha gyakorlottan mozgunk a konyhában, mert bármilyen gubanc beüthet az igyekezet hevében. És mivel jó benyomásokat szeretnénk kelteni a másikban, ezért persze izgulunk, hogy minden szuperül sikerüljen, a konyha se álljon romokban, az étel isteni legyen, és nekünk magunknak pedig ne kelljen a teljes napot a főzőcskézéssel tölteni. Azért a helyzet egyáltalán nem reménytelen! :)
Először is: mit ne főzzünk?
Fogadó falatkák
Oldottabban indul az este, ha már néhány apróság van az asztalon, egy kis csipegetnivaló, mártogatós egy kis zöldséggel vagy grissinivel. Ezek mellé már lehet koccintani, és időt is nyerünk – egyrészt csökkentik az esetleges farkaséhséget, másrészt a falatozás mellett befejezhetjük a főételt.
No de akkor mit főzzünk?
Mindenképpen olyasmit, amit már készítettünk, de legalábbis az alapanyagokat ismerjük. A legjobb választás valamilyen mediterrán fogás, ezeket mindenki szereti, és a nyarat, a napfényt idézik. Lehet ez akár egy jóféle tészta is, amihez a szószt előzőleg elkészítjük, a tésztát pedig egyszerűen és gyorsan, frissen kifőzzük, így kis otthonosságot is csempészünk a vacsorára, kvázi "közösen" fejezzük be a főzést.
Ha ennél kicsit komplettebb és komolyabb fogást szeretnénk, akkor igazán jó megoldás egy görög, olasz vagy spanyol tepsis csirke: ezek könnyen összeállíthatóak és isteni finomak, elrontani sem lehet őket, és már a vendégünk érkezésekor az illatokkal bezsebelhetjük az első sikereket…
Spanyol citromos-olajbogyós csirkecombok >>
Omlós, fehérboros szaftban párolódott csirke citrommal és olívával, igaz, a fokhagyma mennyiségét a randira való tekintettel érdemes lecsökkenteni. Párolt rizzel tálalva az egyszerű, de nagyszerű kategória!
Görög citromos csirke vele sült krumplival >>
Joghurtos-mustáros pácban érlelt, szaftos fogás, a köretel sem kell bajlódni, egy kis salátával tökéletes…
Vagyis vadász módra készített csirke, ami jelen esetben egy gombás, pradicsomos olajbogyós változat, igaz, ez nem tepsis, de elrotyog magában, tésztával és rizzsel is tálalhatjuk, és garantált sikert zsebelhetünk be vele.
Ha kicsit melengetőbb és férfiasabb fogásra gondolunk, akkor legyen egy nem csirkés változat is marhahússal, olaszosan, vörösborral és egy kis balzsamecettel, amitől aromás és omlós lesz a hús, különleges és nagyon finom. Ennek már idő kell, de gyakorlatilag felé sem kell nézni, míg készül!
És végül…
Desszert nélkül ugye nem beszélhetünk ünnepi vacsoráról, sem csábításról… Ha valami igazán ütőset szeretnénk, ami biztos siker, az nem lehet más, csak csoki, mégpedig könnyű, selymes csoki mousse >>