Írd be, mit keresel:

Mit főzzünk, ha először jön hozzánk vacsorára az új szerelem?

A helyzet nem egyszerű, még akkor sem, ha gyakorlottan mozgunk a konyhában, mert bármilyen gubanc beüthet az igyekezet hevében. És mivel jó benyomásokat szeretnénk kelteni a másikban, ezért persze izgulunk, hogy minden szuperül sikerüljen, a konyha se álljon romokban, az étel isteni legyen, és nekünk magunknak pedig ne kelljen a teljes napot a főzőcskézéssel tölteni. Azért a helyzet egyáltalán nem reménytelen! :)

Cookta - 2017.11.04.
Mit főzzünk, ha először jön hozzánk vacsorára az új szerelem?

Először is: mit ne főzzünk?

  • Felejtsünk el most minden olyan házias klasszikust, amit a mamák és nagymamák szoktak főzni, nem az a cél, hogy rögtön a pasi kedvenc ízeivel, fogásaival vegyük fel a versenyt, valószínűleg a rutinos hölgyek kiválóan készítenek.
  • Az olajban sült ételek is felejtősek: egyrészt frissen finomak csak igazán, akkor viszont ott az olajszag, amit még a hajunk is beszív…
  • Hagyma, fokhagyma, nagyon csípős és puffasztó hatású ételek is tiltólistásak, legalábbis az első alkalommal, és persze akkor, ha szeretnénk következő alkalmat is!
  • Nemcsak randi esetén, de minden vendégség előtt érdemes megkérdezni, van-e olyan étel, amit valamilyen okból nem eszik, kerül, nem szeret, gondoljunk csak a táplálékérzékenységekre, vegetáriánus vagy bármilyen más választott étrendre, így elkerülhetjük a kínos helyzeteket.

Fogadó falatkák

Oldottabban indul az este, ha már néhány apróság van az asztalon, egy kis csipegetnivaló, mártogatós egy kis zöldséggel vagy grissinivel. Ezek mellé már lehet koccintani, és időt is nyerünk – egyrészt csökkentik az esetleges farkaséhséget, másrészt a falatozás mellett befejezhetjük a főételt.

No de akkor mit főzzünk?

Mindenképpen olyasmit, amit már készítettünk, de legalábbis az alapanyagokat ismerjük. A legjobb választás valamilyen mediterrán fogás, ezeket mindenki szereti, és a nyarat, a napfényt idézik. Lehet ez akár egy jóféle tészta is, amihez a szószt előzőleg elkészítjük, a tésztát pedig egyszerűen és gyorsan, frissen kifőzzük, így kis otthonosságot is csempészünk a vacsorára, kvázi "közösen" fejezzük be a főzést.

Ha ennél kicsit komplettebb és komolyabb fogást szeretnénk, akkor igazán jó megoldás egy görög, olasz vagy spanyol tepsis csirke: ezek könnyen összeállíthatóak és isteni finomak, elrontani sem lehet őket, és már a vendégünk érkezésekor az illatokkal bezsebelhetjük az első sikereket…

Spanyol citromos-olajbogyós csirkecombok >>

Omlós, fehérboros szaftban párolódott csirke citrommal és olívával, igaz, a fokhagyma mennyiségét a randira való tekintettel érdemes lecsökkenteni. Párolt rizzel tálalva az egyszerű, de nagyszerű kategória!

Görög citromos csirke vele sült krumplival >>

Joghurtos-mustáros pácban érlelt, szaftos fogás, a köretel sem kell bajlódni, egy kis salátával tökéletes…

Olasz csirke cacciatore >>

Vagyis vadász módra készített csirke, ami jelen esetben egy gombás, pradicsomos olajbogyós változat, igaz, ez nem tepsis, de elrotyog magában, tésztával és rizzsel is tálalhatjuk, és garantált sikert zsebelhetünk be vele.

Boros-balzsamos marharagu >>

Ha kicsit melengetőbb és férfiasabb fogásra gondolunk, akkor legyen egy nem csirkés változat is marhahússal, olaszosan, vörösborral és egy kis balzsamecettel, amitől aromás és omlós lesz a hús, különleges és nagyon finom. Ennek már idő kell, de gyakorlatilag felé sem kell nézni, míg készül!

És végül…

Desszert nélkül ugye nem beszélhetünk ünnepi vacsoráról, sem csábításról… Ha valami igazán ütőset szeretnénk, ami biztos siker, az nem lehet más, csak csoki, mégpedig könnyű, selymes csoki mousse >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.