Novemberben megkerülhetetlen a liba, valamilyen formában Márton-nap környékén érdemes is enni, mert a néphagyomány szerint bőséget hoz, és ugye ki ne szeretne ebben az áldásban részesülni? Az omlós libasült pedig finom, ne is tagadjuk!
A hagyománynak két oka is van – egy legendás és egy valós: az évnek ebben a szakaszában zárultak le a földeken a munkák, ekkor kapták meg bérüket az emberek, és ha jó volt a termés, akkor jutalmat is kaptak. A tél előtt ilyenkor tartották a nagy vásárokat, amikor feltöltötték az emberek a kamrákat a hosszú, hideg hónapokra, és ilyenkorra híztak a legkövérebbre a ludak is, a télre felkészülve. Ez kapcsolódott össze Márton püspök legendájával, aki a libák óljába próbált elbújni szerénységből a püspökké avatás elől, ám gágogásukkal elárulták a jószágok…
Akárhogy is van, egy jóféle libasültön ne múljon a bőségünk és boldogságunk, az a lényeg csak, hogy lassan és hosszan süssük-pároljuk a combokat. Most egy vörösboros és almás változatot hoztunk, a bor savasságának köszönhetően a hús nagyon omlósra párolódik, a krémesre sült fűszeres alma pedig nagyon kellemes kísérője a szaftos húsnak, nem mellesleg ízletesebbé is teszi, persze néhány fűszer társaságában.
Vörösboros-almás sült libacomb
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A libacombokat megtisztítjuk, a toklászokat kíméletlenül eltávolítjuk, megmossuk, leszárítjuk, majd sóval és őrölt borssal bedörzsöljük.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát szálasra, a fokhagymát szeletekre vágjuk, és egy kisebb tepsi alján elterítjük, megágyazunk vele a libacomboknak. Ráhelyezzük a húsokat, közéjük tesszük az összetépkedett rozmaringot és a cikkekre vágott almát.
A vörösbort a csillagánizzsal felforraljuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a mézet, összekeverjük, és a libacombokra locsoljuk. Mellé öntünk még 1 dl vizet, alufóliával alaposan lefedjük, és 170 fokos sütőben 1,5 órát sütjük, majd ellenőrizzük, hogy kellően puha. Ha még nem igazán omlós, ami előfordulhat, akkor lefedve még fél órát pároljuk, majd 200 fokra emeljük a hőt, a fóliát levesszük, meglocsoljuk a pecsenyeszafttal, és szép pirosra sütjük.
Vajas krumplipürével tálaljuk és a sült almákkal, de készíthetünkhozzá párolt lilakáposztát és sült burgonyát is mellé.