Írd be, mit keresel:

Karácsonykor még fontosabb: ne végezze az élelmiszer a kukában

Egy gyorsétteremben esztek (jó, lehet kifőzde is). Nem tudjátok megenni a teljes adagot, a desszert már nem is kell. Mit csináltok? Hazaviszitek? Vagy a kukába dobjátok? Hogyan vásároltok be? Emlékezetből, vagy listát írtok? Mikor száradt rátok utoljára a kenyér? És mi lett azzal a banánnal, amelyik foltos lett, megbarnult, de még teljesen fogyasztható? Mennyire fontos a maradékmentés? A felmérések szerint Magyarországon a legtöbben bele se gondolunk abba, mennyi élelmiszert dobunk ki. Pedig eleget termelünk ahhoz, hogy mindenki jóllakjon. Csak éppen nem jól osztjuk el...

Cookta - 2017.12.14.
Karácsonykor még fontosabb: ne végezze az élelmiszer a kukában

Hihetetlen, amikor egy dokumentumfilm (Taste the Waste!) első perceiben két német srác derékig a kukába merülve turkál bontatlan élelmiszerek után. Találnak csomagolt toastkenyeret, csomagolt hagymát, kicsit fonnyadt levelű zöldségeket. Ezt eszik majd napokig. Nem hajléktalanok, nem élnek mélyszegénységben, de élelmiszert vásárolniuk alig kell. Maximum egy kis zöldséget. Kéthetente mennek boltba, a kajájuk 90%-át kukázzák. Ők kifejezetten extrém megoldást választottak arra, amire ma már számtalan szervezet, alapítvány keresi a választ: a világszintű élelmiszer-pazarlás (eddig) megoldatlan kérdésére.

De nem kell ennyire elvetemültnek lenni ahhoz, hogy ne kerüljön ennyi minden a kukába. Egy kis odafigyeléssel máris rengeteget tehettek.

1. Fogyasztható vs. minőségét megőrzi

A dokumentumfilm következő perceiben egy francia hipermarketet mutatnak, de a film foroghatott volna akár Magyarországon is. A probléma ugyanaz: a vásárlók nem veszik el azokat a termékeket, amelyeken túl közeli a vásárlás napjához a lejárati dátum. A szupermarket nem tud vele mit kezdeni, ezért leveszik őket a polcról. Pedig talán csak még komolyabb kampányra lenne szükség, hogy megismerjük, mit is jelent valójában a dátum előtt látható két fogalom.

Tanuljuk meg most együtt!

Minőségmegőrzési idő: A minőségmegőrzési idő lejárta után tilos forgalmazni az adott terméket, viszont ha már megvásároltuk, a lejárati idő után is tárolhatjuk még bontatlan állapotban. És nem csak tárolhatjuk, fogyaszthatjuk is.

Fogyaszthatósági idő: A fogyaszthatósági idő lejárta után is tilos forgalmazni az adott terméket, de ezek az élelmiszerek általában romlékonyak is, ezért a fogyasztási idő lejárta után már ne kísérletezzetek velük a konyhában.

További 3 fontos tudnivaló a tudatosabb élelmiszer-felhasználáshoz >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.