Egy izgalmas és praktikus szakácskönyv tökéletes ajándék lehet mindenkinek, aki szeret a konyhában tüsténkedni, és bár igaz, hogy ma már a neten gyakorlatilag bármilyen receptet megtalálunk, a hitelességük sokszor megkérdőjelezhető, és persze a szakácskönyveknek megvan a maguk semmihez nem hasonlító hangulata. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak a tematikája, hanem a szerzője is garancia lehet arra, hogy kincset tartunk a kezeink között.
Az idei év is bővelkedett a jobbnál jobb új szakácskönyvekben, nehéz is belőlük választani. Szubjektív ajánló következik!
Chefparade – nem csak gyerekszakácskönyv
Elképesztően kedves és jópofa szakácskönyv egyszerű és jól bevált receptekkel, hazai és nemzetközi kedvencekkel, és annyi rengeteg praktikus információval és variációs ötlettel, ami még egy felnőtt szakácskönyvnél is ritka. A Chefparade főzőiskola a gyerekkurzusainak tapasztalatai alapján nagyon jól használható receptgyűjteményt készített, amit valóban nem csak gyerekek forgathatnak örömmel és sikerrel. Tengernyi fotó színesíti a könyvet, valamint egy népes fakanál család tanácsai segítik a főzéssel ismerkedőket, mindezt nagyon közvetlen és barátságos stílusban.
…
Márk Szonja – Édes ajándékok
Márk Szonja, az Édesem blog szerzője és az azonos nevű tündéri kis budai cukrászda megálmodója és állandó cukrásza új könyvvel jelentkezett idén. Az Édesem süteményei és a Főzz be, és süss! után az Édes ajándékok is a Szonjára jellemző nagyon profi, minőségi, nem túl bonyolult receptekkel és lenyűgöző fotókkal vadítja meg az édesszájúakat, és bizonyítja, hogy néhány nemes alapanyagból, komolyabb szakértelem nélkül, pár mozdulattal, rövid idő alatt is kreatív ajándékok születhetnek a kezeink között.
…
Steiner Kristóf – Kristóf lakomái
Steiner Kristófnál hitelesebb figura kevés akad – olyan élet- és ételszeretettel rendelkezik, olyan könnyedséggel és természetességgel főz bárhol és bármit, már persze ha vegán, hogy az egészen lenyűgöző. Legújabb szakácskönyvében olyan gazdag fogásokat rittyent, amelyek már-már lakomák, ötletesek és egyszerűek, gyorsan elkészülnek, és a mediterrán ízvilágú balkán, Közel- és Távol-Kelet mesés ízei és fűszerei ihlették. A kötetben szereplő fogások olyan változatosak és ínycsiklandozóak, hogy a húsevőket is minden bizonnyal le fogja nyűgözni.
…
Filep Kata – Pinczel Orsolya – A nagy csokoládé könyv
Bár nem idén jelent meg, nekünk még mindig szívbéli kedvencünk a Cookta kiadványa, a rengeteg ellenállhatatlan csokis desszertet kínáló Nagy csokoládé könyv, ami a klasszikusok, a modernebb, a mentes receptek mellett a csokoládéról is szól, ennek történetéről, készítéséről és fajtáiról. Édesszájúaknak kötelező darab, praktikusan használható kezdőknek és profiknak, akik bolondulnak a csodás csokoládéért.
…
Yotam Ottolenghi – Nopi szakácskönyv
Igazi kuriózum Yotam Ottolenghi új szakácskönyve, a Nopi szakácskönyv. A világhírű izraeli–brit séf az egyik legizgalmasabb figurája a gasztronómiának, elképesztően szabadon és gazdagon használja a különféle fűszereket, gyakran csempészve ázsiai, keleti karaktereket a receptjeibe. A Nopi saját étterme és az itt kidogozott receptek legjavát gyűjti össze ez a kötet, lenyűgöző fotókkal, nagyon elegáns és letisztult megjelenéssel.
…