Ha ünnepekkor nagy társaságot várunk, tökéletes fogás lehet a töltött hús, különösen akkor, ha mutatós roládnak készítjük. Most karajból készült, és nem a szokásos töltelékkel, hanem kicsit különlegesebb, gyümölcsösebb változatban, és a sütés módja is eltér a hagyományostól, az eredmény viszont lenyűgöző!
Omlós és szaftosra sült hús, benne a fűszeres és illatos töltelék, mindez elegáns tekercsnek fazonírozva sokban eltér a klasszikus töltött hústól, ami általában áztatott és kifacsart kenyér, tojás és fűszerek keverékéből áll, és többnyire dagadóval készül. Tökéletes ez is a maga nemében, de ünnepi alkalmakon érdemes egy kis újdonságot is bevetni.
A töltelék most almával és zellerrel készült, nem áztatott, hanem pirított morzsolt kenyérrel, a végeredmény mégis egy szaftos, illatos töltelék, ami belülről átpuhítja a húst. A hústekercset nem kell megkötözni, nem kell locsolgatni sem sülés közben, bátran el is feledkezhetünk róla a sütés idején, mivel dupla csomagolásban párolódik-sül sütőpapírba és alufóliába tekerve, így egyrészt minden ízanyag benne marad, másrészt kizárt, hogy kiszáradjon.
Töltött hús tekercsnek, gyömbéres almával
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Valamint:
Elkészítés: A töltelékhez a hagymát, a fokhagymát, a szárzellert és az almát megtisztítjuk, felkockázzuk. Az olajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, a hagymát és a fokhagymát rádobjuk, megfonnyasztjuk, majd a zellert és az almát is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, és gyenge tűzön pároljuk. Közben a toastkenyeret felkockázzuk, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a kakukkfüvet, az oregánót, hozzámorzsoljuk a leveskockát, és morzsásra mixeljük. Az almás-zelleres keverékhez adjuk a vajat és a fűszeres kenyérmorzsát, és kevergetve 4-5 percig együtt pároljuk. Közben finomra vágjuk a főtt gesztenyét, ezzel is összeforgatjuk, majd a tűzről levéve félretesszük.
A húst egy éles késsel hosszában és lapjában bevágjuk mindkét irányból, majd egy lappá kiterítjük, és sütőpapírral leterítve kicsit kiklopfoljuk, hogy egy nagyobb téglalapot kapjunk. A sütőpapírt levesszük róla, a lapot kiterítjük, 1 evőkanál olajjal meglocsoljuk, elkenjük, sót, borsot és kis kakukkfüvet hintünk rá, majd az előkészített húst ráterítjük. Ezt meglocsoljuk szintén 1 kanálnyi olajjal, elkenjük, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel meghintjük. A közepére halmozzuk a tölteléket, és a sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük, a végeit erősen összetekerjük, mint a szaloncukrot, majd az egészet két nagyobb lap alufóliára tesszük, és ebbe is belecsavarjuk, a végeit itt is szorosan összecsavarjuk.
A húsroládot egy mélyebb tepsibe tesszük, 5 dl vizet öntünk alá, 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 2 órát sütjük-pároljuk. Ezután kivesszük, a tepsiben óvatosan kibontjuk az alufóliából és a sütőpapírból, és a hőt 200 fokra emelve még visszatoljuk 30 percre.
Közben az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, apróra kockázzuk. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk az almát, hozzáreszeljük a gyömbért. Időnként megkeverve 5-6 percet pároljuk, majd meglocsoljuk 1 evőkanál mézzel és 1 narancs kifacsart levével, és puhulásig pároljuk.
A pirosra sült töltött húst felszeleteljük, a gyömbéres almával és ízlés szerint krumplipürével vagy más zöldségpürével, párolt zöldségekkel tálaljuk.