Írd be, mit keresel:

Bolo rei, a királyok kalácsa

A portugál karácsony elengedhetetlen süteménye a bolo rei (ejtsd: bolu rej), a királyok kalácsa, amit gyakorlatilag november végétől január 6-ig, vízkeresztig sütnek és esznek. Elképesztően gazdag, rengeteg aszalt és kandírozott gyümölcs van a tésztában és a kalács tetején is, ami a Kisjézust köszöntő háromkirályok koronáját szimbolizálja.

Cookta - 2017.12.26.
Bolo rei, a királyok kalácsa

A bolo rei valójában egyfajta gyümölcskenyér, illatos vajas kelt tésztából készül sok gyümölccsel és édes portói borral, többnyire koszorúvá formázva sütik, és a tetejét rengeteg színes kandírozott gyümölcs díszíti. Különlegessége, hogy a tésztába egy babszemet vagy pénzérmét rejtenek, aki megtalálja, az lehet a nap királya.

Ma már a legtöbben cukrászdában, pékségben vásárolják ezt a különösen gazdag ünnepi süteményt, mert az elkészítése hosszadalmas: a sok gyümölccsel és vajjal gazdagított kelt tésztát ugyanis hosszan és többször kell keleszteni, hogy kellően megemelkedjen, megkeljen a tészta, így elég pepecselős ennek a kalácsnak a készítése. Viszont nagyon megéri a várakozást és a türelmet, mert a végeredmény isteni.

Bolo rei – portugál karácsonyi kalács

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 4 tojás
  • 10 dkg lágy vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 szem bab
  • 10 dkg kandírozott gyümölcs
  • 10 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
  • 1 dl portói bor
  • csipet só

Valamint:

  • 1 tojás a kenéshez
  • kandírozott gyümölcsök a díszítéshez

Elkészítés: Az aszalt és a kandírozott gyümölcsöket apróra vágjuk, tálba tesszük, és meglocsoljuk a portóival.

Az élesztőt a meleg tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 evőkanálnyi cukrot, és hagyjuk felfutni. Közben a lágy vajat a maradék cukorral habosra keverjük, hozzáreszeljük a narancs és a citrom héját, majd a tojásokat egyenként hozzáadjuk, mindig elkeverve a cukros vajjal. Ezután hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a sóval elkevert lisztet, és fényes, sima tésztává dolgozzuk, majd a babszemet és a gyümölcsöket is beledolgozzuk a portóival együtt, ha szükséges, még kevés lisztet adhatunk hozzá. A tésztát konyharuhával letakart tálban legalább 1,5 órát kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kissé átdolgozzuk, sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, kör alakúra formázzuk, a közepébe egy lyukat formálunk, amibe hőálló formát, pl. egy üres üdítős- vagy sörösdobozt, fémgyűrűt teszünk, és letakarva még 30 percet kelesztjük langyos helyen.

Az újrakelesztett tésztát lekenjük 1 elhabart tojással, kandírozott gyümölcsökkel bőségesen kidíszítjük, és 175 fokos sütőbe toljuk, 20 percig sütjük, majd alufóliával lefedjük, és még 25 percet sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor meghintjük porcukorral, szeleteljük, és izgatottan lessük, ki találja meg a kalácsba rejtett babszemet.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.