Sajnos nálunk nincs hagyománya, de Európa több országában is kitolódik a karácsonyi ünnepkör vízkeresztig, január 6-áig, ráadásul meg is nyitja a farsangi időszakot, ami egészen hamvazószerdáig, a húsvét előtti nagyböjt kezdetéig tart. A főszereplő pedig egy különleges sütemény, egy benne elrejtett meglepetéssel!
A katolikus országokban nagy hagyománya van a háromkirályok süteményének, kicsit mindenhol más, de nagyon ünnepi, és valósággal felvidítja a komor téli napokat, ráadásul a legszürkebb januári napok elején, 6-án, amikor a legenda szerint a három bölcs király megérkezett Betlehembe, a fényes csillagot követve a Kisjézus üdvözlésére. Ennek emlékére Görögországtól Portugáliáig egy koronára emlékeztető süteményt sütnek, hol kelt, hol leveles tésztával, töltve vagy épp gazdagon dekorálva… Mindez régióról régióra változik, de a lényeg ugyanaz: elrejtenek a belsejében egy babszemet, pénzérmét vagy porcelán – ma már inkább műanyag – királyt ábrázoló figurát, és aki ezt megtalálja a süteményben, az lesz a nap királya, az év szerencsése…
Portugáliában már december elejétől kapható a gazdag kalács, a BOLO REI >> vagyis a királyok süteménye, ami leginkább a mi gyümölcskenyerünkre hasonlít, gazdag vajas kelt tésztával készül, sok színes gyümölccsel megpakolva, ami a koronák drágaköveire emlékeztet.
A görögök szilveszterkor készítik, és megszentelve szeletelik fel az új év eljövetelekor, családjuk társaságában az ünnepi süteményt, a VASILOPITÁT >> egyik szentjükre, Bazileusz püspökre emlékezve királyi süteményt, ami lényegében megegyezik a háromkirályok kalácsával.
Franciaországban és Svájcban galette formában készül, leveles tésztával és mandulás vagy marcipános töltelékkel, inkább egyfajta pite vagy lepény, és GALETTE DES ROIS >> a neve, és szigorúan a január 6-án készül, és hatalmas buli szerveződik a süti – és Gáspár, Menyhért, Boldizsár megérkezése – apropóján.
Provence-ban viszont inkább kelt kalácsot sütnek koszorúformában, narancsos tésztával és a sütés után feldíszítve, sok jégcukorral és színes kandírozott gyümölcsökkel. Meglepetést ez az isteni süti is rejt! RECEPT ITT >>
A spanyolok pedig még ennél is tovább mennek: ők hatalmas partikat csapnak, és a királyos süti, a roscón de reyes csak alibi, amibe narancsvirágvíz és pálinka is kerül, ráadásul itt a gyerekeknek nem a Jézuska, hanem a háromkirályok hozzál az ajándékokat, így meg kell várniuk karácsonytól egészen mostanáig, hogy megérkezzenek a meglepetések. Az előestét azért már landolnak az ajándékok, 6-án pedig hatalmas utcabálokat tartanak, és királyi kaláccsal ünnepelnek.