A francia Elle magazin gasztonómiai kiadványa összeállítást készített 2018 várható kulináris kedvenceiből. Az általuk kiválasztott trend egyértelműen az egészséges és izgalmas irányba mutat, és sok kísérletezésnek is teret ad.
Kóreai az új japán
A kínai, a thai és a japán kulináris különlegességek után idén a kóreai konyha jellegzetes ételei lehetnek az új kedvencek, nem mellesleg a téli olimpia kapcsán is képbe kerülhetnek a különféle egzotikus, új, ázsiai ízek. A kimchi mellett valószínűleg idén több klasszikus kóreai fogás is nagy kedvenc lesz.
Virágvarázs
A bodza már évek óta sok nyár eleji recept kedvenc alapanyaga, de idén várható az akác, az orgona, az ibolya, a tökvirág felfedezése is, nem mellesleg az illatos levendula is egyre több ételben kaphat fűszerként szerepet – a francia lap szerint.
Latte egészségesebben
A krémes és selymes tejeskávé, az úgynevezett latte nemcsak kávéval, de nyers kakaóbabbal és matcha teával is nagy sikernek örvendhet, ráadásul az egyre tökéletesebb növényi tejekkel és fűszerekkel gazdagítva már a baristák is kezdenek rákapni a kávémentes, de frissítő, felpörgető, forró italokra.
Növényi fehérjék
Az utóbbi években nagyot mentek a hüvelyesek, a lencse és a csicseriborsó már minden egészségtudatos konyhában jelen van, de még rehabilitálni kell a sárgaborsót, nem is beszélve a kendermagról, ami nálunk még vadkender és kannabisz néven ismertebb, pedig a termése egy fehérjében igencsak gazdag, szuperértékes és ártatlan mag.
Vegán desszertek
Egyre többen keresik klasszikus cukrászdákban is a vegán, cukor nélkül készülő gluténmentes finomságokat, laktózmentes desszerteket. A cukrászok is látják, hogy van erre nagy igény, és lelkesen kísérleteznek az alternatív alapanyagokkal. Könnyebb és alakbarátabb édességek születnek, aminek nemcsak a táplálékérzékenyek örülhetnek!
Mocktail az új őrület
A mocktail nem más, mint az alkoholmetes koktélok új neve, a mock – gúnyolódás – és a koktél összevonásából egy szójáték maga az elnevezés, de egyre nagyobb az igény, hogy ízletes, kreatív, ízekben és illatokban gazdag – és alkoholmentes – italokat kortyoljanak a bárok egészségesebb és gasztronómiai újdonságokra nyitott vendégei.