Írd be, mit keresel:

A szívószál új élete – veszélyes luxuscikkből ehető csemege

A szívószál a legtermészetesebb kelléke egy frissítő limonádénak, kólának vagy akár víznek, automatikusan teszik bele a műanyag rudacskát minden italba a legtöbb vendéglátóhelyen. Pedig igazi luxuscikk, ugyanakkor veszélyes jószág is, amit egyszerűen visszautasíthatunk - vagy drukkolhatunk az ehető szívószálas projektnek!

Cookta - 2018.01.15.
A szívószál új élete – veszélyes luxuscikkből ehető csemege

Amerikában naponta(!!!) 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ekkora mennyiséggel 2,5-szer körbe lehetne tekerni a Földet. A lebomlási ideje körülbelül 500 év, a legtöbb esetben a hulladéklerakóban végzi, nehezen újrahasznosítható, és más műanyagokkal együtt gyakran kerül tavakba, tengerekbe, óceánokba, ahol rémes károkat okoz. És hogy mitől luxuscikk? Egyrészt tök fölösleges, hiszen az ital nélküle is ugyanolyan finom, másrészt gondoljunk bele, mennyi ideig használjuk… 2 perc, ha szomjasak vagyunk, de maximum fél óra, ha hosszabban elidőzünk egy limonádé mellett…

Ettől függetlenül a szívószál jópofa dolog, színes, mutatós, a gyerekek is kedvelik, ezért érdemes valamilyen műanyagmentes alternatívát találni – ezt ismerte fel a Loliware nevű cég, és kikísérletezte a nemcsak természetes alapú és jól komposztálható, hanem ráadásul ehető és ízesített szívószálat. Elkötelezettségük megkérdőjelezhetetlen, már 2015-ben készítettek ehető "eldobható" poharakat, a feladat most a vékony textúra kialakítása volt. Műanyag helyett tengeri algafélék adják az alapanyagot, aminek egyáltalán nincs alga íze, vízben és komposztban is tökéletesen lebomlik, sőt az algafélék termesztése jelentős mennyiségű széndioxidot nyel el.

Ha minden igaz, akkor 2018 áprilisában engedélyezik az új találmányt, és augusztustól rendelhető lesz egy csomó ízben a színes és finom, teljesen növényi alapú, ehető szívószál. Drukkoljunk nekik – a projektről pedig bővebben itt olvashattok >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.