Sokat beszélünk mostanság a klímaváltozásról, de ritkán esik szó olyan aspektusokról, hogy ennek okán kipusztulhatnak például egyes növényfajok. A kakaócserje is közéjük tartozik, és a tudósoknak komoly feladataik vannak, hogy megoldást találjanak a megmentésükre.
A kaliforniai Berkeley Egyetem és az egyik legnagyobb csokoládégyártó, a Mars közös kutatásba kezdtek a kakaócserjék megmentéséért, miután egyes szakértők szerint a legnagyobb kakaótermő vidékek súlyos fenyegetettségnek vannak kitéve a klímaváltozás miatt, és ha nem történik semmi változás, akkor előreláthatóan kipusztulhat az értékes növény a világ két legnagyobb kakaótermesztő országában, Ghánában és az Elefántcsontparton, ahonnan a kakaótermés több mint fele származik. A jelenleg látható folyamatos felmelegedés miatt fokozódó forróságnak és szárazságnak vannak kitéve a kakaócserjék, ami komoly veszélyt jelent az amúgy nedvességkedvelő növénynek – ha így folytatódik tovább, 40 évük van hátra ezeknek az ültetvényeknek. Ekkor pedig a csoki igazi luxustermékké változhat…
A kutatók most olyan fajták kikísérletezésével próbálkoznak, amelyek ellenállóbbak, és nemcsak a túlélésre lesznek képesek a jóval melegebb éghajlati körülmények között, hanem termőképességük is fokozódik. A kutatások a génmódosítás felé hajlanak, és egyelőre sikeresnek látszanak az eddig elért eredmények, de a kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy környezettudatosság nélkül csodát ők sem tudnak tenni – ehhez pedig csatlakozott a Mars-csoport is, aki vállalja, hogy 2050-ig több mint 60%-kal csökkenti tevékenységeinek karbonlábnyomát.
Forrás: Business Insider