Írd be, mit keresel:

Valós veszélyben a csokoládé – 40 évet saccolnak neki

Sokat beszélünk mostanság a klímaváltozásról, de ritkán esik szó olyan aspektusokról, hogy ennek okán kipusztulhatnak például egyes növényfajok. A kakaócserje is közéjük tartozik, és a tudósoknak komoly feladataik vannak, hogy megoldást találjanak a megmentésükre.

Cookta - 2018.01.25.
Valós veszélyben a csokoládé – 40 évet saccolnak neki

A kaliforniai Berkeley Egyetem és az egyik legnagyobb csokoládégyártó, a Mars közös kutatásba kezdtek a kakaócserjék megmentéséért, miután egyes szakértők szerint a legnagyobb kakaótermő vidékek súlyos fenyegetettségnek vannak kitéve a klímaváltozás miatt, és ha nem történik semmi változás, akkor előreláthatóan kipusztulhat az értékes növény a világ két legnagyobb kakaótermesztő országában, Ghánában és az Elefántcsontparton, ahonnan a kakaótermés több mint fele származik. A jelenleg látható folyamatos felmelegedés miatt fokozódó forróságnak és szárazságnak vannak kitéve a kakaócserjék, ami komoly veszélyt jelent az amúgy nedvességkedvelő növénynek – ha így folytatódik tovább, 40 évük van hátra ezeknek az ültetvényeknek. Ekkor pedig a csoki igazi luxustermékké változhat…

A kutatók most olyan fajták kikísérletezésével próbálkoznak, amelyek ellenállóbbak, és nemcsak a túlélésre lesznek képesek a jóval melegebb éghajlati körülmények között, hanem termőképességük is fokozódik. A kutatások a génmódosítás felé hajlanak, és egyelőre sikeresnek látszanak az eddig elért eredmények, de a kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy környezettudatosság nélkül csodát ők sem tudnak tenni – ehhez pedig csatlakozott a Mars-csoport is, aki vállalja, hogy 2050-ig több mint 60%-kal csökkenti tevékenységeinek karbonlábnyomát.

Forrás: Business Insider
 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.