Egy angol újságíró hét hónap munkával bebizonyította, mennyire megtévesztőek is lehetnek a különféle toplisták, még akkor is, ha közösségi rendszerben működnek, és akár olyan hatalmasak, mint a TripAdvisor. Saját nem létező éttermét csúcsra vitte, és 2 teljes hétig London No1 helye lett - úgy, hogy soha nem is létezett!
Oobah Butler, a Vice újságírója korábban bérkommenteket írt éttermeknek a TripAdvisorra, ráadásul úgy, hogy sosem járt az adott helyeken, természetesen minél pozitívabbnak tüntetve fel az adott helyeket. Ekkor döbbent rá, mennyire becsapós lehet az a kép, ami egy-egy vendéglátóhelyről kialakulhat a vendégeknek, és hogy a manapság egyre terjedő "alternatív tényeknek" ez is tökéletes terepe.
Ezzel a munkával fel is hagyott, majd különös projektbe kezdett. 2017. áprilisában létrehozta saját fiktív éttermét, aminek felfuttatásával rá akart világítani az értékelős toplisták visszásságára. Elsőként kitalálta a koncepciót, hogy milyen jellegű hellyel lehet népszerű: legyen terasza, meglepő ételkínálata, jó hangulata – és csak bejelentkezéssel fogadja a vendégeit. Ezután kellett egy telefonszám és egy weboldal, néhány jó fotó, amit ráadásul ehetetlen dolgokból állított össze elegáns fogássá komponálva, úgy is mint WC-tisztító kapszula és tisztítószer, szivacs, egy tükörtojással még saját lábfejét is lefotózta – mind csábító fogásnak befotózva, hangzatos nevekkel ellátva.
Amikor regisztrálta a The Shed at Dulwich névre keresztelt fiktív helyet, a 18 190. volt a londoni éttermek sorában. Néhány pozitív, áradozó komment barátoktól, és 3 hónap alatt felkúszott a 1456. helyre. A folyamatosan posztolt pozitív véleményekkel augusztus végére már a top 150 londoni étterem között volt úgy, hogy soha senki nem evett ott, hiszen nem is létezett. Turisztikai cégek, pr-irodák jelentkeztek be, hogy szívesen partneri együttműködésbe lépnének a hellyel, Butler telefonja pedig folyamatosan csörgött a foglalások miatt, ő pedig mindig telt házra hivatkozva szerelte le a vendégeket.
A hely kezdett egyre népszerűbb lenni, a misztikus burok és a kivételezett "vendégek", akik eljuthattak, és áradozó kommentjeikkel, vagyis a projektbe beszervezett barátok megvadították a gasztrománokat, és november 1-re London legnépszerűbb étterme lett!
A projektet az újságíró végig videós felvételekkel és helyzetjelentéssel dokumentálta, és végül egyetlen estére tényleg megnyitotta az éttermet a saját kis bérelt lakása kertjében. Hogy hű legyen önmagához, az eredeti koncepciót megtartva, vagyis otthonos, házias vacsorát igérve, saját gyerekkori élményeit alapul véve kizárólag zacskós és mikrózható ételekből készült a menü, igaz, extra tálalásban. A top1 londoni étterem aznapi vacsorája 20 főre összesen
31 fontból, vagyis jó 10 000 forintból készült, de a projekt tisztaságát és Butler céljait igazolja, hogy senkinek nem kellett kifizetnie a vacsora árát.
A videó nagyon tanulságos és mókás is egyszerre, angolul és/vagy franciául tudóknak érdemes végignézni, de a képsorok is magukért beszélnek!