A bulgur igazi főnyeremény, gyorsabban elkészül és kalóriaszegényebb, mint a rizs, és nemcsak köretnek ideális, hanem kiadós egytálétel is készíthető vele. Most darált hússal és zöldfűszerekkel főtt illatos és tartalmas fogássá, mindössze 20 perc alatt.
A török gyorséttermekben népszerű, török rizsként ismert étel a bulgur, ami nem rizs, hanem speciálisan előállított tört búza. A nyers búzát vízbe áztatják, majd amikor épp csírázni kezdene, vagyis beindul benne az élet és az enzimek, akkor ledarálják, felgőzölik, majd megszárítják a sok tápanyagot és életerőt tartalmazó gabonát. Ennek az előkészítési folyamatnak köszönhető, hogy gyorsan megfő, illetve az apróbb szemű bulgurt még főzni sem kell, elég csak leforrázni.
A bulgurt készítéskor mindenképpen érdemes egy kis olajon megpirítani, mert így egy kis diós aromát kap, ami sokkal finomabbá teszi ezt az egészséges gabonát, majd 1-1,5-szeres mennyiségű folyadékkal felöntve megfőzni. Ha egytálételnek készítjük, jót tesz neki, ha ez a folyadék alaplé (vagy vízben feloldott bio leveskocka), és bátran fűszerezhetjük – nagyon jól felveszi, magába szívja nemcsak a lét, de az aromákat is.
Most darált hússal, rozmaringgal és kakukkfűvel készült, a végén egy kis citrommal frissítve, de bátran rakhatunk bele aprított zöldségeket, gombát is, nem fogja elrontani!
Bulgur darált hússal
Hozzávalók:
Elkészítés: Az olívaolajat egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a bulgurt, és kevergetve kicsit megpirítjuk, hogy kellemesen diós aromát kapjon. Ezután hozzáadjuk a finomra vágott újhagymát és a darált húst, és tovább kevergetjük, amíg a hús kifehéredik. Közben hozzáadjuk a száráról lehúzott és finomra vágott rozmaringot és kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével. Amikor forr, lefedjük, és takarékra véve 10 perc alatt készre főzzük.
Kevés citromhéjat reszelünk hozzá, citromlevet facsarunk bele, átkeverjük, és ízlés szerinti salátával azonnal tálaljuk.