Írd be, mit keresel:

Szezámmagos kiskifli, ami mindig elfogy

A házi, frissen sült kelt tészta mindig működő varázslat: illatos, foszlós, kívül ropogós, belül omlós. Most szezámmagos kiskiflik készültek, péksütemény helyett, de sörkorcsolyának is tökéletes - és sajnos abbahagyhatatlan... 

Cookta - 2018.02.28.
Szezámmagos kiskifli, ami mindig elfogy

A mosolygós pirosra sült duci kis kifli mindenki kedvence, pihe-puha és jó foszlós a belseje, sokáig friss marad, már ha el nem fogy azonnal. Különösen foszlós, ami a feltekerés előtt a tésztára kent lágy vajnak köszönhető. Ez a semleges alaptészta édesen és sósan is variálható – megtölthető csokival, dzsemmel, sósen pedig sajttal, sonkával vagy fűszervajjal – attól függően, milyen alkalomra, milyen apropóra szánjuk, vendégvárónak, uzsonnára, reggelire, piknikre vagy partifalatnak is tökéletes.

Most egyszerűen csak vajasan készült, a tetejére pedig szezámmag került, mert ennek olyan kellemesen pörkölt illata és aromája lesz a sütés végére, ami mind sós, mind édes ízekhez jól passzol, de ízlés szerint egész mákkal, lenmaggal, a sósra hangolt kifliket köménnyel, reszelt sajttal is meghinthetjük – garantáltan el fog fogyni!

Szezámmagos kiskiflik

Hozzávalók: 

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 dl olaj
  • 1 tojás
  • 1 csapott evőkanál só

Valamint:

  • 10 dkg lágy vaj
  • 1 tojás
  • szezámmag

Elkészítése: Az élesztőt és a cukrot 1 dl langyos tejjel elkeverjük, 10 percet pihentetjük. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, az olajat az élesztős és a maradék 2 dl langyos tejet, és alaposan összedolgozzuk. Gombóccá formázzuk, és a keverőtálba téve, konyharuhával lefedve langyos helyen 1 órát kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, 3 egyenlő részbe vágjuk, és vékony körlapokká nyújtjuk. Megkenjük vékonyan a lágy vajjal, és éles késsel cikkekre vágjuk, majd a szélesebb végüknél kezdve feltekerjük őket, és sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk. Még 15 percig kelni hagyjuk, majd felvert tojással lekenjük, szezámmaggal meghintjük.

A kifliket 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.