A házi, frissen sült kelt tészta mindig működő varázslat: illatos, foszlós, kívül ropogós, belül omlós. Most szezámmagos kiskiflik készültek, péksütemény helyett, de sörkorcsolyának is tökéletes - és sajnos abbahagyhatatlan...
A mosolygós pirosra sült duci kis kifli mindenki kedvence, pihe-puha és jó foszlós a belseje, sokáig friss marad, már ha el nem fogy azonnal. Különösen foszlós, ami a feltekerés előtt a tésztára kent lágy vajnak köszönhető. Ez a semleges alaptészta édesen és sósan is variálható – megtölthető csokival, dzsemmel, sósen pedig sajttal, sonkával vagy fűszervajjal – attól függően, milyen alkalomra, milyen apropóra szánjuk, vendégvárónak, uzsonnára, reggelire, piknikre vagy partifalatnak is tökéletes.
Most egyszerűen csak vajasan készült, a tetejére pedig szezámmag került, mert ennek olyan kellemesen pörkölt illata és aromája lesz a sütés végére, ami mind sós, mind édes ízekhez jól passzol, de ízlés szerint egész mákkal, lenmaggal, a sósra hangolt kifliket köménnyel, reszelt sajttal is meghinthetjük – garantáltan el fog fogyni!
Szezámmagos kiskiflik
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítése: Az élesztőt és a cukrot 1 dl langyos tejjel elkeverjük, 10 percet pihentetjük. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, az olajat az élesztős és a maradék 2 dl langyos tejet, és alaposan összedolgozzuk. Gombóccá formázzuk, és a keverőtálba téve, konyharuhával lefedve langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, 3 egyenlő részbe vágjuk, és vékony körlapokká nyújtjuk. Megkenjük vékonyan a lágy vajjal, és éles késsel cikkekre vágjuk, majd a szélesebb végüknél kezdve feltekerjük őket, és sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk. Még 15 percig kelni hagyjuk, majd felvert tojással lekenjük, szezámmaggal meghintjük.
A kifliket 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.