Írd be, mit keresel:

2018 az alternatív hozzávalók és a keleti ízek éve lesz

Egyre tudatosabbak és nyitottak vagyunk, ez a boltok és a vendéglátóhelyek kínálatait is befolyásolja - derül ki a METRO friss kutatásából, amelyben legfrissebb fogyasztási szokásainkat vizsgálták. Az áruházlánc szakértői szerint a 2018-as alapanyag-trendek azt mutatják, hogy a legnépszerűbbek az ázsiai, a fekete színű és a hagyományos alapanyagokat kiváltó hozzávalók lesznek. 

Cookta - 2018.03.08.
2018 az alternatív hozzávalók és a keleti ízek éve lesz

Keleti ízek nyugaton

Európa-szerte egyre népszerűbb a hagyományos ázsiai konyha, az eddig különlegesnek számító hozzávalók szép lassan beépülnek a köztudatba. Nigella Lawson, a neves brit séf szerint például a pandanlevél, vagy más néven csavarpálma lesz a 2018-as év egyik legtrendibb hozzávalója. A kijelentést követően a növény valóban hamar nagy népszerűségre tett szert a közösségi médiában, mert sajátos ízvilágának köszönhetően sokféleképpen felhasználható. Gyakran rizsgombócok vagy húsok betekerésére használják a vaníliához hasonló aromája miatt, de ízének és szép zöld színének köszönhetően a sütéshez is közkedvelt alapanyag. 

Az olyan különlegességek, mint az India északi részéről származó ghí használata is egyre jobban terjed. A „tisztított vaj” hosszabb hevítési ideje miatt zamatosabb, mint a hagyományos, ráadásul az elkészítési folyamat során kivonják belőle a tejcukrot, ezért laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A ghí népszerűségét mutatja az is, hogy a Google felmérések szerint 2017 decemberétől 2018 januárjáig megkétszereződtek a keresések a termékre. 

2018-ban várhatóan továbbhömpölyög a tavaly indult „fekete étel mozgalom”. A fekete színű alapanyagokat, mint a méregtelenítő hatású aktív szenet, a fekete hínárt vagy a fekete fokhagymát egyre többen használják majd. Ennek az irányzatnak köszönheti növekvő népszerűségét a fekete bab is, ami különösen jól alkalmazható a vegán étrendben. Alkalmas például vegán hamburgerpogácsa vagy vegán tészta elkészítéséhez, így a gluténmentes diétákban is szerepelhet. 

Ha pedig a népszerű kiegészítőknél tartunk, a turmixok vagy levesek elengedhetetlen kelléke lesz az Andok lejtőin őshonos maca gyökérből készített por. A szuperélelmiszerek listáján élen járó hozzávaló nagyon tápláló és kitűnő vitaminforrás, ráadásul jelentősen növeli az energiaszintet, valamint javítja az anyagcserét is. 

Nem csak a főbb étkezések, de a desszertek is szép lassan a keleti ízek felé fordulnak. A thaiföldi hengerelt fagylalt vagy a hongkongi tojásleves már 2017-ben nagyon népszerűek voltak, de olyan különlegességekkel is találkozhattunk a nyugati piacokon, mint például a kissé nehezen ehető japán mochi fagylalt. A trendek alapján idén nyáron további ázsiai különlegességekkel bővül majd a paletta. 

 
Az étkezésben is lehet trendinek lenni

Egy ideje jobban hajlanak a fogyasztók az egészségesebb, alternatív megoldások felé, így értelemszerűen a boltok polcain is egyre több ilyen hozzávalóval találkozhatunk. A vegetáriánus étrend már jó néhány éve hódít, azonban az elmúlt időszakban találkozhattunk a szigorúbb változatával, a vegán étrenddel is, amely már semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogad el. A vega, illetve vegán burgerek várhatóan 2018-ban is folytatják hódító útjukat, épp úgy, ahogy a növényi tejek, mint például a rizs-, a kókusz- vagy a mandulatej is. Manapság már akár otthon is összedobhatunk egy feketebab-pogácsa alapú vagy tofus burgert, amit aztán leöblíthetünk egy finom rizstejes lattéval. 

Forrás: METRO Kereskedelmi Kft.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.