Írd be, mit keresel:

Tavaszváró krémleves karalábéból, ropogós sajtcsipsszel

A piacokon és a zöldségpultokon megjelent a zsenge karalábé, a tavasz egyik első hírnöke. Nyilvánvalóan melegházból érkezik még, de érdemes elcsábulni, mert nemcsak finom, de nagyon egészséges is.

Cookta - 2018.03.14.
Tavaszváró krémleves karalábéból, ropogós sajtcsipsszel

Méltatlanul mellőzzük a karalábét, ami nyersen, párolva, sütve, töltve is nagyon sokféle módon beilleszthető az étrendünkbe, kalóriaszegény (100 g 25 kcal energiát tartalmaz), C-, A- és B-vitaminokban, rostokban, vasban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és foszforban gazdag káposztaféle. A természetgyógyászok szerint rendkívül jó méregtelenítő hatású, ami tavasszal nem elhanyagolható érv a karalábé mellett.

Most selymes krémleves készült a zsenge karalábéból, nagyon kiadós és kényeztető, egyszerre lágy és friss, telt ízű fogás, amit csak kevés citromhéj és citromlé ízesít, hogy érvényesülhessenek a zöldség aromái, illetve némi krumpli és tejszín került még bele, hogy tartalmasabb és krémesebb legyen ez a pofonegyszerű és isteni, tavaszváró leves.

Karalábé-krémleves parmezácsipsszel

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 2 zsenge karalábé
  • 2 közepes krumpli
  • 1/2 citrom
  • 1 liter alaplé – vagy víz + leveskocka
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • só, bors

Valamint:

  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 5 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, finomra kockázzuk, és 1 evőkanál olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a meghámozott és felkockázott karalábét és krumplit, hozzáreszeljük a citrom héját, kevergetve 2-3 percet pároljuk, majd felengedjük az alaplével (vagy a vízzel, és hozzámorzsoljuk a leveskockát). Forrástól számítva kb. 12-15 perc alatt puhára főzzük, majd botmixerrel jó krémesre pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt és a maradék vajat, ezzel még egy kicsit a merülőmixerrel selymesítjük, majd sóval, borssal és citromlével finomhangoljuk a leves ízeit.

Közben a reszelt parmezánt és a trappistát összekeverjük, és sütőpapírral fedett tepsire kis halmokat rakunk belőle, ellapogatjuk 4-5 centis körökké, és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megolvasztjuk. Sütőlapáttal alányúlva leemeljük a tepsiről, és tányérokba mert levessel tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.