Az afrikai konyhát alig ismerjük, legfeljebb néhány marokkói ételt tudnánk említeni, pedig sok kincset rejtenek más népek receptjei is. Ilyen például a csirke Yassa, a citromos-hagymás páccal készülő kiadós szenegáli fogás is, ami új ízvilágot nyit, pedig minden alapanyagát használjuk mi magunk is.
Szaftos, omlós hús, friss ízek jellemzi ezt a sok hagymával és citrommal, némi fokhagymával és mustárral készülő ételt, amit Szenegál nemzeti ételének tartanak. Minden alapanyag megtalálható nálunk is, egyszerű és kiadós, és új színt jelenthet a repertoárban, ha elkészítjük ezt a porhanyósra sütött-párolt csirkeételt.
A citromtól nagyon omlósra puhul a csirkecomb, a hagyma krémesen szaftosra párolódik a páclében. Érdemes megbolondítani egy kis csilivel is, na nem kell annyira, mint a helyiek, akik köztudottan jó csípősen főznek… A Yassát egyébként gyakran egy kis olajbogyóval is gazdagítják, és általában párolt rizzsel vagy kuszkusszal tálalják, ami a finom, fűszeres szaftot jól felveszi.
Csirke Yassa
Hozzávalók:
Elkészítés: A fokhagymákat megtisztítjuk, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a leveskockát, a citromok kifacsart levét, 2 evőkanál olajat és a mustárt, ízlés szerint csilit, és simára összemixeljük. A csirkecombokat a forgónál félbevágjuk, tálba tesszük, hozzáadjuk a citromos-mustáros pácot, összeforgatjuk. A hagymákat megtisztítjuk, félbe, majd szálasra vágjuk, sózzuk és borsozzuk, és a mustármaggal együtt a csirkéhez adjuk, összeforgatjuk, és fóliával lefedve legalább 2 órát pácoljuk.
A csirkét a pácból kivesszük, tepsibe tesszük, és 200 fokos sütőben 30 percet sütjük, időnként megforgatjuk.
Közben a hagymát a páclétől leszűrjük, de megtartjuk. Egy lábasban 2 evőkanál olajon a pácolt hagymát párolni, karamellizálni kezdjük időnként megkeverve, majd amikor kezd aranyszínűre pirulni, hozzáöntjük a páclevet és 2 dl vizet, hozzáadjuk a babérleveleket, és takarékon, lefedve pároljuk.
A csirkéket kivesszük a sütőből, a húsdarabokat beletesszük a hagymás lébe, hozzáöntjük a combok pecsenyelevét is, és lefedve 15 perc alatt készre pároljuk.
Tálalás előtt a petrezselymet finomra vágjuk, a felét a csirkéhez adjuk, majd ízlés szerint kuszkusszal vagy párolt rizzsel tálaljuk, a maradék zöldfűszerrel meghintve.