A mimóza egy pamacsos, puha és pomponos napsárga virág, ami a mediterrán régió kedvence, koratavaszi virágai melegséggel és színnel vidítják fel a szemet, ahogy a mimóza módra készülő tojás az ízlelőbimbókat. Egyszerű, de páratlanul finom, salátával egyszerű vacsorának, de vendégvárónak, sőt a húsvéti hidegtálra is remek választás.
Az oeuf mimosa, vagyis mimóza-tojás (ejtsd: ő mimozá) egy francia klasszikus, a töltött tojás majonézes változata, ami nagyon egyszerű, csak tojás, friss és házi majonéz, némi zöldfűszer és ízesítő kell hozzá, egy kis salátával tökéletes könnyű vacsorának, de vendégváró falatnak is, húsvétkor a sonka mellé. A különlegessége a finoman áttört főtt tojássárga, ami nemcsak a töltelékbe, de a tojások tetejére is kerül, ettől lesz olyan bolyhos és pomponos, mint a mediterrán virág.
Az Amerikában élő francia séf, Bruno Albouze nagyon profin és meggyőzően készíti, hittel és elkötelezettséggel ezt az "egyszerű, de nagyszerű", házias, kiadós, egyszerű fogást, ami tényleg csak akkor jó, ha házi majonézzel készítjük, de ez is pár perc alatt megvan. Jöjjön a videó, alatta pedig a részletes recept.
Töltött tojás "mimóza" módra
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, hideg vízbe áttesszük, majd meghámozzuk, félbevágjuk, a sárgákat kivesszük, és egy egy sűrű szűrőn finomra áttörjük.
A majonézhez a nyers tojássárgát egy keverőtálba tesszük, hozzáadunk 1 teáskanál mustárt, egy jó csipet sót, frissen őrölt borsot, kézi habverővel elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk az olajat, mindig csak annyit, amennyit felvesz, amíg krémes, levegős majonézt kapunk, majd a végén pár csepp citromlevet és borecetet is hozzáadunk.
A majonézt és az áttört sárgák 2/3 részét összekeverjük, 1 teáskanál mustárt adunk hozzá, alaposan összekeverjük egy spatilával, majd finomra vágott snidlinggel ízesítjük. Habzsákba töltjük, és a főtt tojásfehérjékbe töltük, a félretett tojássárgával, aprított snidlinggel, kis csilipehellyel ízlés szerint meghintjük.
Friss salátával, pirítóssal vagy friss kenyérrel, de akár hidegtálra rendezve tálaljuk.