Írd be, mit keresel:

Omlós pitekosárkák párizsi krémmel – egyszerűen, nagyon csokisan

A párizsi krém a létező legcsokisabb, legselymesebb és legegyszerűbb nyalánkság, egy igazi csoda, aminek egyetlen titka, hogy jó minőségű csokival és igazi tejszínnel érdemes csak készíteni, és akkor pár perc alatt tényleg szenzációs krémet kapunk, ami sokféle módon felhasználható.

Cookta - 2018.03.31.
Omlós pitekosárkák párizsi krémmel – egyszerűen, nagyon csokisan

A cukrászat egyik klasszikusa a francia ganache (ejtsd: gánás), amit Gerbaud Emil kezdett magyarra fordítva párizsi krém néven nálunk használni, tejszín, csokoládé és kevés vaj kell csupán hozzá, és az alapanyagok arányától függően lehet egészen folyékony, bevonásra vagy öntetnek való, illetve krémes állagú, vagy akár formázható, vágható, ami a trüffelekhez, bonbonokhoz ideális keménység.

A párizsi krém klasszikusan étcsokoládéból készül, de tejcsokival, fehércsokival is működok természetesen, sőt ízesíthető is pár csepp finom, aromás alkohollal, whisky, konyak, narancslikőr vagy amaretto is tökéletesen megfelelő ehhez, de reszelt citrushéjjal, kókusszal, kávéval, fahéjjal, kardamommal, bátrabbaknak egy kis csilipehellyel is fűszerezhető.

A mesés csokikrém most omlós pitekosárkákba került, a roppanós vajas tészta és a selymes csokoládé verhetetlen párost alkotnak, a tészta is nagyon egyszerű, és 3 perc alatt összeállítható egy késes robotgépben, a pepecselést csupán a kosárkák kibélelése jelenti, de ennyi bőven belefér egy ilyen ínycsiklandó ünnepi desszert esetében. 😉

Omlós pitekosárkák párizsi krémmel

Hozzávalók:
Az omlós tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárga
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 5 cl víz

A párizsi krémhez:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dl tejszín
  • 3 dkg vaj

Elkészítés: A tésztához a száraz alapanyagokat – a lisztet, a cukros és a csipet sót – egy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és morzsásra összemixeljük, majd a tojást és a vizet is hozzáadjuk, és addig dolgoztatjuk, amíg egy tésztagombóccá összeáll. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

A pihentett tésztát enyhén lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtjuk, egy nagyobb kör alakú kiszúróval korongokat szúrunk ki belőle, majd óvatosan a formákba nyomkodjuk, a felesleget késsel levágjuk a peremnél. Egy villával alaposan megszurkáljuk őket, hogy ne púposodjanak fel sülés közben, tepsire rakosgatjuk, és 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük, majd ha langyosra hűltek, kifordítjuk a formákból a kosárkákat, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A párizsi krémhez a tejszínt felforrósítjuk egészen forráspontig, közben a csokoládét felkockázzuk, és egy tálba tesszük. A forró tejszínt ráöntjük, 1 percet hagyjuk, hogy a tejszín meglágyítsa a csokoládét, majd kézi habverővel addig kevergetjük, amíg teljesen homogén, selymes csokikrémet kapunk, majd a vajat is hozzáadjuk, és szép fényesre, simára keverjük.

A párizsi krémet a kosárkákba öntjük, tálcára tesszük, és a hűtőbe toljuk 1 órára, hogy a krém kissé megdermedjen, majd ízlés szerint díszítve – például lime reszelt héjával és felaprított pisztáciával meghintve – tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.