Írd be, mit keresel:

A sovány hal a legjobb barátunk – gyömbéres tőkehal krémes pürével, kuszkusszal

Kevés halat eszünk, pedig egyre többféle sovány húsú halfilé kapható, fagyasztott változatban pedig igazán praktikus, hiszen bármikor előkapható a mélyhűtőből. Gyorsan elkészül, és olyan kevéssé karakteres, szálkamentes változatokat is találhatunk, mint a pénztárcabarátabb tőkehalfilé.

Cookta - 2018.04.07.
A sovány hal a legjobb barátunk – gyömbéres tőkehal krémes pürével, kuszkusszal

A hal könnyű, alakbarát és egészséges, tele van könnyen emészthető fehérjével és jótékony tápanyagokkal, sokféle módon fűszerezhető, és még egy egyszerű, hiperekben vagy szuperekben jó áron beszerezhető tőkehalfiléből is mennyei színes és ízes fogás egyszerűen összedobható.

A halfilé most citromos, szójás, gyömbéres páccal készült, mellé selymes sárgarépás püré és könnyű kuszkusz készült, friss, egyszerű és nagyon harmonikus így egyben, akár ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Citromos-szójás tőkehalfilé répapürével és kuszkuszsalátával

Hozzávalók:

  • 4 szelet fagyasztott tőkehalfilé
  • diónyi gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 citrom
  • 4 ducibb sárgarépa
  • 1 közepes krumpli
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 dl kuszkusz
  • 4 dl alaplé – vagy ugyanennyi víz + 1 zöldségleveskocka
  • 1 közepes paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A halat a fagyasztóból kivesszük, zacskóba tesszük, meleg vizet öntünk rá, hagyjuk nagyjából kiolvadni. Közben a répát és a krumplit meghámozzuk, felaprítjuk, és forró vízben feltesszük főni, sózzuk.

A kuszkuszt tálba tesszük, sózzuk, 2 evőkanálnyi olívaolajjal meglocsoljuk, és felöntjük kétszeres mennyiségű alaplével vagy vízben feloldott leveskockás lével, lefedjük, és 10 percet duzzadni hagyjuk.

A paradicsomot nagyon apróra kockázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk. A halhoz a gyömbért és a fokhagymát lereszeljük, hozzáfacsarjuk fél citrom levét, hozzáadjuk a szójaszószt, majd a halfiléket beleforgatjuk.

A répát és a krumplit leszűrjük, hozzáadjuk a tejet és a római köményt, botmixerrel selymesre mixeljük. A kuszkuszhoz adjuk a paradicsomot, a petrezselymet, hozzáfacsarjuk a maradék fél citrom levét, összeforgatjuk.

A halhoz a maradék 2 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a filéket beletesszük, 3-4 percig sütjük, majd megfordítjuk, rálocsoljuk a maradék pácot, és még 3-4 perc alatt készre sütjük.

A halfiléket azonnal tálaljuk a répás pürével és a kuszkuszsalátával.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.