Kevés halat eszünk, pedig egyre többféle sovány húsú halfilé kapható, fagyasztott változatban pedig igazán praktikus, hiszen bármikor előkapható a mélyhűtőből. Gyorsan elkészül, és olyan kevéssé karakteres, szálkamentes változatokat is találhatunk, mint a pénztárcabarátabb tőkehalfilé.
A hal könnyű, alakbarát és egészséges, tele van könnyen emészthető fehérjével és jótékony tápanyagokkal, sokféle módon fűszerezhető, és még egy egyszerű, hiperekben vagy szuperekben jó áron beszerezhető tőkehalfiléből is mennyei színes és ízes fogás egyszerűen összedobható.
A halfilé most citromos, szójás, gyömbéres páccal készült, mellé selymes sárgarépás püré és könnyű kuszkusz készült, friss, egyszerű és nagyon harmonikus így egyben, akár ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Citromos-szójás tőkehalfilé répapürével és kuszkuszsalátával
Hozzávalók:
Elkészítés: A halat a fagyasztóból kivesszük, zacskóba tesszük, meleg vizet öntünk rá, hagyjuk nagyjából kiolvadni. Közben a répát és a krumplit meghámozzuk, felaprítjuk, és forró vízben feltesszük főni, sózzuk.
A kuszkuszt tálba tesszük, sózzuk, 2 evőkanálnyi olívaolajjal meglocsoljuk, és felöntjük kétszeres mennyiségű alaplével vagy vízben feloldott leveskockás lével, lefedjük, és 10 percet duzzadni hagyjuk.
A paradicsomot nagyon apróra kockázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk. A halhoz a gyömbért és a fokhagymát lereszeljük, hozzáfacsarjuk fél citrom levét, hozzáadjuk a szójaszószt, majd a halfiléket beleforgatjuk.
A répát és a krumplit leszűrjük, hozzáadjuk a tejet és a római köményt, botmixerrel selymesre mixeljük. A kuszkuszhoz adjuk a paradicsomot, a petrezselymet, hozzáfacsarjuk a maradék fél citrom levét, összeforgatjuk.
A halhoz a maradék 2 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a filéket beletesszük, 3-4 percig sütjük, majd megfordítjuk, rálocsoljuk a maradék pácot, és még 3-4 perc alatt készre sütjük.
A halfiléket azonnal tálaljuk a répás pürével és a kuszkuszsalátával.