Írd be, mit keresel:

Csirkecomb omlósan, házi csípős szósszal sütve

Aki szereti a csípős, kissé pikáns ízeket, az imádni fogja ezt a zseniális serpenyős csirkét, amit egészen izgalmassá tesz a friss csípős szósz. Paprikás, de nem magyaros értelemben, a szósz más húsfélékhez, de halhoz, zöldséghez is passzol, és valójában őrülten egyszerű elkészíteni.

Cookta - 2018.04.14.
Csirkecomb omlósan, házi csípős szósszal sütve

Szaftosra sült csirkecomb egy nagyon aromás, pikáns, paprikás szósszal – elsőre paprikás csirkének is mondhatnánk, és alapanyagaiban nem is különbözik, csak a készítés menetében, és bár ízeiben ismerős, de mégis teljesen más. A csirke lassan sül magában egy serpenyőben, míg a szósz elkészül hozzá egy másik edényben, friss paprikából, paradicsomból, hagymából és fokhagymából, majd egy gyors mixelés és pár fűszer, és egy kis extra közös főzés, hogy az ízek összeérjenek.

Nem más ez, mint a piri-piri csirke, ami világszerte ismert és kedvelt a csípős ízek kedvelőinek körében. Portugál gyökerekkel bír, és az elnevezést valójában a piri-piri paprikának köszönheti, amellyel eredetileg készül. Ez a pici csilifajta méregerős, más néven afrikai ördögszem paprikának is hívják, nem véletlenül, de ennek hiányában is készíthetjük bármilyen csilifajtával, és ízlés szerint növeljük vagy csökkentsük a csilik mennyiségét, attól függően, mennyire kedveljük.

Csirkecomb csípős szószban

Hozzávalók:

  • 8 csirke felsőcomb kifilézve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

A csípős szószhoz:

  • 1 nagyobb lilahagyma
  • 1 kápia paprika
  • 2 friss csilipaprika
  • 2 paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítés: A csirkecombfiléket egy tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a pirospaprikával és a kakukkfűvel, hozzáreszeljük a fokhagymát, meglocsoljuk az olívaolajjal, és alaposan összeforgatjuk, belemasszírozzuk a fűszereket a húsba. Egy nagy serpenyőt felforrósítunk, és a húst a bőrös felükkel lefelé a serpenyőbe rakjuk, kis lángra vesszük a hőt, és 18-20 percig hagyjuk süldögélni, majd megfordítjuk egy csipesszel, éstovább sütjük alacsony lángon 10 percig.

Közben a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a paprika és a csili csumáit kivágjuk, a paradicsomokat és a hagymákat félbevágjuk. Egy másik serpenyőt felforrósítunk, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, és az összes zöldséget beletesszük, és időnként megforgatva puhulásig sütjük a zöldségeket, majd áttesszük egy késes robotgépbe, hozzáadunk 1 evőkanál vörösborecetet, 2 evőkanál olívaolajat és 1 teáskanál pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, és egészen simára, krémesre mixeljük.

A szószt a megsült csirkecombokra öntjük, alaposan összeforgatjuk, és fedő alatt 10 perc alatt készre főzzük.

Azon melegében tálaljuk, saláta és friss kenyér tökéletes körete lehet, de párolt rizzsel vagy krumplipürével is nagyon finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.