Írd be, mit keresel:

Ami cukormentes, az kalóriamentes is?

Amiben nincs kalória, az cukormentes? Egyáltalán mi az a kalória, és miben különbözik a kilojoule-tól? És főleg érdemes-e magunkat nyomasztani vele, hogy odafigyeljünk rá?

Cookta - 2018.04.16.
Ami cukormentes, az kalóriamentes is?

Könnyedén akasztjuk magunkra az egészségtudatos jelzőt, ha naponta salátázunk, kerüljük a gyorsételeket, elfelejtjük a „szénhidrát” kifejezést, este 6 után pedig már ehető dologra sem gondolunk. A tudatos táplálkozás azonban egyáltalán nem az ételmegvonásról szól – sokkal inkább az okos választásról olyan információk alapján, amelyek nap mint nap szembejönnek, de nem tudjuk értelmezni őket vagy nagyvonalúan elsiklunk felettük. Mivel minden a vásárlásnál kezdődik, ha nem figyelünk az élelmiszerek címkéin lévő adatokra, érhetnek bennünket csalódások a súlyunk alakulása körül.

A Coca-Cola Magyarország nemrégiben készített kutatatásából kiderül, hogy alapvető ismeretek, sőt egyes esetekben érdeklődés híján vagyunk mi, magyarok a fenti témában, ami egészen biztosan kihat egészségi állapotunkra is. Erre válaszul indult útjára az okoscimke.hu oldal, amin olyan kérdésekre találunk válaszokat, amikről talán nem is tudjuk, hogy nem tudjuk.

1. A kJ az energiát jelöli, a kcal pedig a kalóriát?

Kalóriamentes-e a cukormentes vagy fordítva…?

Ha ez így lenne, elég nehéz volna megmagyarázni, hogy miben van kalória és miben energia, és egyáltalán mi a különbség…? Bár számtalan okoskodást hallunk arról, hogy melyik mit jelent, valójában mindkettő az energiatartalmat jelöli. Az energia egyik mértékegysége a kalória, de kifejezhetjük joule-ban is. 1 kalória 4,2 joule-nak felel meg – a különbség csak annyi, hogy ez utóbbi a hivatalos nemzetközi (az SI mértékegység rendszer) szerinti jelölés. A címkén mind a kettőt megtaláljuk, de jellemzően ezerszeres, azaz kilokalória (kcal) és kilojoule (kJ) váltásban. Az átszámításban természetesen itt sincs különbség: 1 kcal = 4,2 kJ. Az energiatartalmat – akárcsak a tápanyagokat – mindig 100 g vagy 100 ml mennyiségre vonatkozóan jelölik a címkén, de gyakran kifejezik egy adagra, néha a termék teljes súlyára vetíve is.

4 további fontos kérdésre itt olvashatjátok a választ >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.