Ezerarcú sütemény a scone, sósan és édesen is készülhet, és igazi klasszikus kelléke volt a híres 5 órai teázásoknak. Ma már inkább uzsonnára és reggelire fogyasztják ezt a praktikus, sütőporral készülő vajas péksüteményt, aminek nagyon gyors és egyszerű az összeállítása, és sütéssel együtt bő fél óra alatt elkészül.
A scone leginkább a mi pogácsánkhoz hasonlítható, csak jóval egyszerűbb tésztával, amit épp csak össze kell dolgozni, nem szabad dagasztani vagy túlságosan kidolgozni, mert akkor nem jön fel sütésnél. Klasszikusan édeskésen készül, és vajjal, krémsajttal, lekvárral fogyasztják péksütemény gyanánt, de gazdagítható aszalt, friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel, csokival, darabolt csonthéjasokkal, és akkor már házias süteményként is jól megállja a helyét.
Mivel a tészta összeállítása 5 perc, a formázása sem sokkal több, a sütése pedig 15 perc alatt megvan, ezért hétvégi reggelinek is szuper, de piknikre, uzsonnára is ideális. A tésztája könnyű és puha, amibe most egy kis málna és fehér csoki is került, így pedig már igazi sütiként is tálalható, extra friss gyümölccsel és tejszínnel tálalva egészen mennyei!
Málnás-fehércsokis scone
Hozzávalók:
Elkészítés: A lisztet és a sütőport egy keverőtálban összekeverjük, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és ujjbeggyel összemorzsoljuk. Amikor már morzsás, hozzáadjuk a cukrot, átkeverjük. A tejet kimérjük, hozzáadjuk a tojásokat, villával elhabarjuk, és a lisztes keverékhez öntjük, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a málnát és a felaprított fehér csokit is, és kézzel óvatosan összedolgozzuk.
A tésztát lisztezett munkafelületre kiborítjuk, kevés liszttel meghintjük, majd tenyérrel ellapogatjuk 1,5-2 centi vékony lappá. 7-8 centis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, a tetejüket egy kevés tejjel lekenjük. A maradék tésztát összedolgozzuk, lelapogatjuk, kiszúrjuk…
A tepsit 220 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 12-15 perc alatt megsütjük az édes pogácsákat, majd a sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni. Ízlés szerint vajjal vagy krémsajttal, dzsemmel kínáljuk reggelire, uzsonnára pedig friss gyümölccsel és tejszínhabbal.