A zabpehely az utóbbi években vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb alapanyaggá nőtte ki magát az egészségesebb életmódot követők és a diétázók étrendjében, és tényleg szuper jól használható nemcsak édes, de sós ételekben is. Most fasírt készült belőle - filléres, egyszerű és egészséges, és nagyon jól alakítható, személyre szabható.
A zabfasírt mindenek előtt nagyon finom, de emellett szapora, könnyen összeállítható, sütőben is süthető egész kevéske olajjal, kimondottan pénztárcabarát, diétás, még tojás sem kell hozzá, vegetáriánus és vegán étrendbe is beilleszthető, és ízlés szerint bármilyen zöldséggel gazdagítható, a fűszerezésről nem is beszélve.
Most pirított gomba és répa került bele, hagyma és fokhagyma, fűszerként pedig egy kis római kömény, de ízlés szerint bármilyen más ízvilágra is hangolható. Fontos, hogy a zöldségeket egy kicsit dinszteljük meg, a zabpelyhet pedig hagyjuk állni egy kicsit, hogy kellően megszívja magát, és könnyen formázható legyen a masszánk.
Gombás zabfasírt sütőben sütve
Hozzávalók:
Elkészítés: A zabpelyhet 3 dl vízzel vagy alaplével feltesszük főni, sózzuk, és időnként megkeverve 3-4 percet főzzük, majd félretesszük, hogy megszívja magát.
A hagymát, a fokhagymát, a répát és a gombát megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk, a répát lereszeljük, a gombát apróra kockázzuk. Egy serpenyőben 2 evőnál olajon a hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a gombát és a répát, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük római köménnyel, és addig pároljuk, míg a gomba összeesik, és a kiengedett leve elfő. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a zabpehellyel és a mustárral összekeverjük, és nedves kézzel pogácsákat formázunk a masszából, majd sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, és olívaolajjal vékonyan lekenjük.
180 fokos sütőbe toljuk, 15 percet sütjük, majd megfordítjuk, ezt a felét is lekenjük olajjal, és még 10 percre visszatoljuk a sütőbe.
Melegen, langyosan, hidegen is finom, főzelék feltétjeként saláta mellé is tökéletes.