Egyszerű, de különleges, gyorsan elkészül, kimondottan alakbarát, mégsincs diétás jellege a thai konyha egyik klasszikusának, a mangóval, mogyoróval és sült marhasteakkel készülő salátának. Frissítő, izgalmas, és nagyon jó alternatíva lehet, ha már unjuk a klasszikus salátákat.
Ünnepi fogásnak is beillik, de gyors, diétás ételként is remek ez a gyümölcsös-húsos saláta, amiben tökéletes összhangban van az omlósra sült steak, a friss zöldek, a zamatos mangó, és kimondottan izgalmassá teszi a ropogós földimogyoró. Nagyon gyorsan előkészíthető és összeállítható a saláta és az öntet is, amíg a hús sül, majd pihen, mert ez utóbbi a titka annak, hogy egy steak igazán omlós legyen.
Marhahússal autentikus ez a recept, de akár kacsamellel, pénztárcabarátabb változatban csirkemellel is elkészíthető természetesen, az öntetbe kerülő csili mennyiségét pedig ízlés szerint mindenki magának állítsa be úgy, hogy kellemesen csípős legyen.
Mangós-mogyorós hússaláta
Hozzávalók:
Az öntethez:
Elkészítés: A hússzeleteket meglocsoljuk a szezámolajjal és a szójaszósszal, ha van időnk, érdemes egy kicsit pácolódni hagyni, de azonnal is süthetjük. Ehhez egy serpenyőt szárazon felforrósítunk, a hússzeleteket oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük, majd egy tányérra kiszedjük, alufóliával letakarjuk, és 10 percet pihentetjük.
Közben a salátához az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a mangót meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. Az öntethez a fokhagymát meghámozzuk, a csilit kicsumázzuk, és nagyon finomra összevágjuk. A mézet, a lime kifacsart levét, a szójaszószt és a szezámolajat összekeverjük, hozzáadjuk a csilit és a fokhagymát. A salátakeveréket tálba tesszük, hozzáadjuk az újhagymát és a mangót, az öntettel összeforgatjuk, majd megszórjuk a mogyoróval.
A pihentetett hússzeleteket sózuk, botsozzuk, csíkokra vágjuk, és a kiporciózott saláta tetején elosztjuk.