Írd be, mit keresel:

Tökéletes tortilla házilag – filléres és egyszerű

Bár tortilla ma már sok helyen készen is kapható, ahhoz képest, hogy milyen filléres alapanyagokból áll, meglehetősen borsos az ára, arról nem is beszélve, hogy elkészíteni is igazán egyszerű házilag. Ez a recept bármikor jól jöhet, ha kifogyunk a kenyérből, mert gyorsan megvan ez a serpenyőben sült laposkenyér.

Cookta - 2018.05.03.
Tökéletes tortilla házilag – filléres és egyszerű

Tekerhetjük, hajthatjuk, tölthetjük, megpakolhatjuk, téphetjük és mártogathatjuk a tortillát, puha és könnyen tekerhető, a titka csak annyi, hogy sütés után konyharuhába érdemes bebugyolálni. A mexikóiak eredetileg kukoricaliszttel készítik, de búzaliszttel is tökéletes, vagy akár vegyíthető is a kettő, bár másképp viselkedik a kukoricás és a búzás változat.

Az alábbi puha és nagyon egyszerű laposkenyér búzaliszttel készült, pár perc az összeállítása, érdemes 15 percet pihentetni, hogy könnyű legyen a tészta textúrája, majd nyújtható és süthető is ezt a sokoldalú lepénykenyérke, amit ízlés szerint szendvicsként, tekercsnek, félbehajtva quesadillaként vagy akár tépkedve és mártogatósba tunkolva is fogyaszthatunk.

Tortilla házilag

Hozzávalók 8-10 tortillához:

  • 20 dkg liszt
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 1/2 kávéskanál só
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 dl langyos víz

Hozzávalók: A lisztet egy tálba kimérjük, hozzáadjuk a sót és a sütőport, összekeverjük. Az olajat is hozzáadjuk, és ezzel is elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a vizet, és egy spatulával elkezdjük összedolgozni. Amikor kezd összeállni, kézzel tovább dolgozzuk, majd amikor már ruganyos tésztává összeállt, lisztezett munkafelületen 2-3 percet gyúrjuk. Tálat borítunk rá, és 15 percet pihentetjük szoba-hőmérsékleten.

A pihentetett tésztát 8-10 részre osztjuk, gombócokká formázzuk, majd egyenként tenyérrel ellapogatjuk, és enyhén lisztezett munkafelületen vékony, 1-1,5 mm-es körlapokká nyújtjuk.

Egy serpenyőt szárazon felforrósítunk, egy tésztalapot beleteszünk, mérsékeljük a hőt, és addig sütjük, amíg a tészta elkezd felfúvódni, légbuborék jelenik meg benne. Ekkor egy spatulával átfordítjuk, és a másik oldalát is 1-2 perc alatt megsütjük. Konyharuhával fedett tányérra szedjük, betakarjuk, hogy ne keményedjen meg, majd a többi tortillát is ugyanígy megsütjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.