Bár a hagyma gyakori alapanyagunk, főszerepet ritkán szánunk neki, pedig sütve nagyon finom, egészen megszelídül karakteres, csípős, átható illata, az íze pedig édeskés lesz. Most töltve készült, csirkehús és reszelt sajt keveréke került bele, isteni finom, alakbarát, egy adag salátával tökéletes egy könnyű vacsorának.
Aki kóstolt már rántott hagymakarikát, az tudja, milyen finom édesre és krémesre sül a hagyma, ugyanezt tudja a sütőben sült, töltött változat is, csak sokkal egészségesebb, főleg ha sovány csirkemellel készítjük. Ahhoz, hogy ne legyen mégsem száraz, érdemes körbetekerni egy szelet baconnel, aminek sós és füstös íze és ropogós állaga nagyon jól ellenpontozza a hagyma édeskés aromáit.
Mivel a hús elősütve kerül a töltelékbe, és a hagyma sem egész, hanem a töltelék csupán egy-egy réteg hagymagyűrűbe kerül, így gyorsan elkészül és nagyon finom szaftos lesz, ami persze a benne lévő reszelt sajtnak is köszönhető. Ízlés szerint másképp is fűszerezhető, de ez a változat sem okozhat csalódást.
Csirkehúsos töltött hagyma baconben sütve
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemellfiléket felkockázzuk, és késes robotgépben pépesre aprítjuk.
A hagymákat meghámozzuk, a gyökérrészüket levágjuk. Egy éles késsel föntről lefelé bevágjuk, majd a külső hagymaréteget óvatosan lefejtjük egészben, majd így haladunk tovább, 1-1 hagymáról 3-4 réteget lefejtve, ha nehezen megy, érdemes pár percre vízbe tenni, ezután könnyebb dolgunk lesz.
A hagymák belső részét finomra aprítjuk, és 2 evőkanál forró olívaolajon dinsztelni kezdjük, majd hozzáadjuk a csirkehúst, kifehéredésig kevergetve sütjük, hozzáadjuk a pirospaprikát, a curryt, a mézet és a ktchupot, alaposan összekeverjük, majd a tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk. Ezután a reszelt sajtot a húshoz adjuk, összekeverjük.
A hagymagyűrűket tepsire vagy sütőtálba tesszük, megtöltjük a csirkés masszával, majd mindegyik köré 1-1 szelet bacont tekerünk. Aláöntünk 1 dl fehérbort, rozmaringágakat dobunk közéjük, és 180 fokos sütőbe tolva 25 perc alatt megsütjük.
Salátával tálaljuk, ha kiadósabb fogást szeretnénk, akkor párolt rizs vagy bulgur, kuszkusz is kiváló hozzá.