Csupa frissesség és fűszer, egészséges és egyszerű, különleges és isteni finom kompót készíthető rebarbarából, ebből a kissé elfeledett tavaszi "gyümölcsből", ami valójában a zöldségek közé tartozik, de többnyire desszert készül belőle. Joghurttal, granolával, fagyi, puding vagy panna cotta mellé is zseniális, de akár édesebb palacsintához is jól passzol, de jól behűtve önmagában is remek.
A rebarbara a sóska rokona, így nem meglepően nagyon savanyú, nyersen vetekeszik a citrommal és élvezhetetlen, de párolva vagy sütve, süteménybe rejtve nagyon finom, kissé fanyar és frissítően üde, de a belőle készülő receptekben többnyire elég sok cukor van. Ennél a sült kompótnál csak némi méz kerül bele édesítő gyanánt, sok fűszer és narancslé, elképesztően aromás kompótot kapuk így végeredményül, amit szószként vagy kísérőként sokféle módon használhatunk, de önmagában is nagyon finom, ha pedig pürésítjük és vízzel hígítjuk, szörpnek, frissítő italnak sem utolsó.
Zseniálisan egyszerű, 5 perc munkával mennyei és egészséges desszertet varázsolhatunk csupa egészséges alapanyaggal, a munka dandárját a sütő végzi. Fontos, hogy viszonylag alacsony hőfokon és lassan süssük, így a rebarbara inkább párolódik, a fűszerekből pedig tökéletesen kioldódnak az aromák. Kompótként, lekvárként, szószként is működik ez a pikánsan savanykás, illatos tavaszi-nyári gyümölcsragu önmagában, édesebb desszertek vagy akár sült húsok kiegészítőjeként.
Fűszeres rebarbarakompót egészségesen – a sütőből
Hozzávalók:
Elkészítés: A rebarbarát megmossuk, ha van levélmaradék, azt levágjuk a szárvégével együtt. Ha szép zsenge, akkor 5-6 centis darabokra vágjuk, ha kicsit vastavabb, akkpr megszabadítjuk a szálas, fásabb részektől egy kés és az ujjunk segítségével, a külső héjról lehúzva. Tepsibe vagy sütőtálba tesszük.
A narancsokat megmossuk, egy zöldséghámozóval 4-5 ujjnyi darabot levágunk belőle minél kevesebb fehér rész nélkül, a rebarbara mellé dobjuk a fahéjrúddal, a meghámozott és vékony szeletekre vágott gyömbérrel és a csillagánizzsal együtt. A narancsok levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a mézet, a hosszában félbevágott vaníliarúd kikapart magjait – a vaníliahüvelyt is a rebarbarák mellé tesszük -, a naracslevet összekeverjük, majd egyenletesen a rebarbarára locsoljuk.
Az egészet lefedjük alufóliával, és 150 fokos sütőbe tolva 40 percet sütjük-pároljuk. Melegen, langyosan, hidegen is zseniális, attól függően, mihez kínáljuk, üvegbe téve, hűtőben tárolva 4-5 napig bátran eltartható.