Írd be, mit keresel:

Sütőzacskó? Felejtsétek el, nélküle is lehet diétás és omlós a hús!

Az egyben sült hús akkor az igazi, ha nem szárad ki, szaftos és omlós marad. Mostanában népszerű a sütőzacskó, ami zsiradék nélküli sütést és tökéletes állagú húst ígér, de őszintén szólva egyáltalán nem bizonyított, hogy a sült "nejlonnak" nincs káros hatása, arról nem is beszélve, hogy ha az egészségünket nem is, de a környezetet biztosan szennyezi. Így nézzük inkább a hússütés klasszikus aranyszabályait, hogy jól bevált módszerrel szaftos maradjon a hús!

Cookta - 2018.05.15.
Sütőzacskó? Felejtsétek el, nélküle is lehet diétás és omlós a hús!

Az igazán finom, sütőben sült omlós hús titka a pácolás, a sütés módja és nem mellesleg a hús minősége. A legnehezebb kérdés ez utóbbi, de ha van egy jó hentesünk, megbízható forrásból vásárolunk, akkor nyert ügyünk van, de a pácolással is sokat javíthatunk a dolgokon.

A pác lényege, hogy nem csak fűszerezi a húst, hanem a szerkezetét is megváltoztatja, fellazítja a rostjait, és sütés közben ettől válik igazán porhanyóssá és szaftossá a hús, ehhez pedig mindig kell a fűszerek mellé valamilyen savas alapanyag, illetve egy kis zsiradék. A savas összetevő sokféle lehet, alapesetben citromlé vagy borecet a leggyakoribb, de a bor is tökéletes, de használhatunk narancsot, almát is, illetve ezek levét, vagy balzsamecetet. Zsiradékból nem kell sok, de valamennyi mindenképpen szükéges, ugyanis pácolásnál ez zárja el a húst a levegőtől, vagyis az oxidációtól, sülés során pedig segít, hogy a hús ne száradjon ki. Klasszikusan olajjal készül a legtöbb pác, de olvasztott vaj vagy akár kacsazsír, libazsír is jó, de akár kókuszolajat is használhatunk…

Ha egyben sült húst készítünk, a pácolás után érdemes egy serpenyőben elősütni a húst folyamatosan körbeforgatva, hogy kéreg süljön a külsejére, ami az összes szaftot és nedvet a hirtelen hő hatására bezárja a hús belsejébe. Forgatáskor mindig csipeszt használjunk, sose szúrjunk bele a húsba, mert ott kiszabadulnak az értékes nedvek, amitől lágy és omlós marad a hús. Az elősütést követően kerül át a hús a tepsibe, majd mehet a meleg sütőbe.

A húst érdemes mindenképpen letakarni a sütés első felében, így először párolódik, saját gőzében sül és nem szárad ki. Ez lehet alufólia, de süthetjük az ételt akár fedeles vaslábasban vagy jénaiban is, aláöntve a maradék pácotvagy egy kevés bort, dobhatunk mellé almát vagy cikkekre vágott narancsot, ha az étel ízvilága megendedi.

Mit mennyi ideig érdemes sütni?

Ha egyben sütjük a húsokat, a következő hőfokok és idők irányadóak lehetnek légkeverés mellett, de ellenőrizzük azért menet közben!

  • Csirke – 20 perc 200 fokon + 30 perc/45 dekánként 180 fokon
  • Kacsa – 20 perc 220 fokon + 25 perc/45 dekánként 180 fokon
  • Pulyka    – 30 perc 200 fokon + 25 perc/45 dekánként 180 fokon
  • Liba – 30 perc 220 fokon + 30 perc/45 dekánként 180 fokon
  • Sertés – 35 perc + 30 perc/45 dekánként 180 fokon
  • Bárány – 30 perc + 30 perc/45 dekánként 180 fokon
  • Marha – 35 perc + 35 perc/45 dekánként 180 fokon

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.